MENIU

Petrolul s-ar putea scumpi la 60 de dolari/baril în al treilea trimestru, spune un oficial iranian

Foto: shutterstock.com

Preţul petrolului ar putea urca la 60 de dolari/baril în al treilea trimestru al anului, însă un nivel de 75-80 de dolari/baril ar fi necesar pentru asigurarea viitoarelor livrări, a spus ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari.

Oficialul a făcut un apel la mai multă cooperare între cei 12 membrii ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ceilalţi producători, pentru stabilizarea pieţei petrolului.

Vineri, preţul petrolului a urcat cu 5,8%, la 52,24 dolari/baril, cotaţia ţiţeiului fiind sprijinită de creşterile de pe Wall Street. Membrii OPEC se vor întâlni în 28 mai pentru a discuta asupra producţiei de petrol a cartelului. Declaraţiile oficialului vin în contextul în care Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a estimat vineri că cererea mondială de petrol va scădea în 2009 cu 2,4 milioane barili/zi, în contextul în care a subliniat că o revenire economică nu va avea loc până în 2010.

Astfel, cererea de anul acesta ar ajunge la 83,4 milioane barili petrol/zi, cu aproximativ un milion barili petrol/zi mai puţin faţă de estimările anterioare.
Mai multe articole despre:
petrol preţ creştere opec producători