MENIU

Peştele halucinogen, descoperit pe coastele Marii Britanii

Foto: BNPS

O specie de plătică, sarpa salpa, care poate da halucinaţii când este mâncată, a fost descoperită în apele Marii Britanii din cauza încălzirii globale.

Specia de plătică se găseşte, de obicei, în apele mai calde ale Mediteranei şi ale Africii de Sud. Ea a fost găsită însă şi în apele britanice, de către pescarul Andy Giles.

Giles a recunoscut imediat peştele, după dungile sale aurii.

Au mai fost doar trei apariţii înregistrate ale lui sarpa salpa în Marea Britanie, ultima fiind în 1983.

"Acesta este un peşte obişnuit pentru apele din Tenerife, Malta sau Cipru, dar este foarte rar în această zonă. Ar putea fi un singur exemplar care înnota cu alte specii, dar cel mai probabil mai sunt astfel de indivizi în apele noastre", a declarat James Wright, biolog la National Marine Aquarium din Plymouth.

Sarpa salpa se regăseşte în meniul multor restaurante din zona Mediteranei, dar, dacă dacă se consumă capul sau alte părţi ale corpului poate da halucinaţii. Acestea se instalează în câteva minute de la consum şi pot dura câteva zile.

Este probabil ca specia de plătică să fi migrat în apele mai reci ale Marii Britanii din cauza încălzirii globale, apele sudice devenind prea calde pentru acest peşte.