MENIU

Peste 700 de salariaţi de la Donau Chem Turnu Măgurele intră în şomaj în februarie

Foto: catavencu.ro

Aproximativ 763 de angajaţi ai Combinatului de îngrăşăminte chimice, Donau Chem Turnu Măgurele, vor fi disponibilizaţi începând cu data de 1 februarie 2009. Aceştia vor beneficia, conform contractului colectiv de muncă, de patru salarii medii nete pe unitate, adică de 3.600 de lei.

Liderul Sindicatului Turnu Chim, Gabriel Dimancea, a declarat luni că notificarea de disponibilizare a fost transmisă la data de 22 decembrie 2008, după ce patronatul emisese anterior, la data de 2 decembrie, o notificare de intenţie pentru disponibilizarea a 860 de angajaţi.

Diferenţa de 97 de persoane care îşi păstrează în continuare locul de muncă este alcătuită, în majoritate, potrivit lui Dimancea, din angajaţi care nu îndeplineau condiţiile necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de şomaj. Aceştia au fost repartizaţi la secţiile în care numărul de personal necesar pentru întreţinerea utilajelor era insuficient.

"De asemenea, cei care rămân în unitate vor asigura integritatea tancului de amoniac în care mai este o anumită cantitate, chiar dacă activitatea a fost întreruptă", a spus Dimancea.

Cei 763 de disponibilizaţi vor beneficia, conform contractului colectiv de muncă, de patru salarii medii nete pe unitate, adică de 3.600 de lei, un salariu mediu net fiind de 900 lei.

Producţia de îngrăşăminte la Donau Chem a fost oprită încă de la data de 15 noimbrie din cauza scumpirii gazelor. În această perioadă, angajaţii nu stat, însă, acasă, ci au fost zilnic în unitate, executând lucrări de întreţinere şi reparaţii. Pe baza unui protocol semnat de comun acord între patronat şi sindicat, aceştia au primit 75% din salariu plus sporurile de vechime şi tichete de masă.

Sindicaliştii de la Donau Chem au manifestat împotriva disponibilizării masive de personal din propria unitate, dar şi din industria chimică, în general, în data de 12 decembrie 2008, când au pichetat Prefectura Teleorman, simultan cu colegii lor din Bacău, Slobozia, Braşov şi Piatra Nemţ.

Potrivit Liderul Sindicatului Turnu Chim, acţiunile de protest vor continua şi în această lună, culminând cu o acţiune de pichetare a sediului Guvernului, la data de 21 ianuarie, la care vor participa peste 1.000 de reprezentanţi ai sindicatelor din toate combinatele chimice din ţară.

"Vrem să atragem atenţia Guvernului că neluarea unor măsuri urgente de susţinere a agriculturii şi implicit a folosirii îngrăşămintelor chimice în obţinerea de producţii de cereale sporite, va avea un impact negativ asupra producţiei agricole a anului viitor, ceea ce va conduce, pe fundalul crizei economico-financiare, la o criză alimentară. Sunt măsuri la îndemâna guvernului, nu trebuie să ne dea cineva bani din afară. Poate că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, ne bagă cineva în seamă", a spus Gabriel Dimancea.

Conform declaraţiilor sale, în perioda 12-16 ianuarie, liderii sindicatelor din combinatele chimice se întâlnesc la Bucureşti pentru a stabili calendarul acţiunilor de protest pentru perioada următoare.