MENIU

Peste 60 de doctori de la Floreasca au plecat în străinătate în 2009, pentru salarii mai mari

Foto: studentie.ro

Spitalul de Urgenţă Floreasca are un deficit semnificativ de medici specialişti în anestezie, terapie intensivă, imagistică şi dializă, după ce peste 60 de doctori au plecat, în acest an, în străinătate, pentru salarii mai mari, a declarat directorul spitalului, dr. Mircea Beuran.

"Cea mai mare problemă este în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă, unde, acum, numărul medicilor este de două ori mai mic decât acum trei ani. Sunt în jur de 30 de medici, care nu fac faţă numărului mare de operaţii, de pacienţi care trebuie îngrijiţi, deşi lucrează zi şi noapte", a mai spus Beuran.

Potrivit managerului Spitalului Floreasca, posturile rămase libere sunt blocate, potrivit legii, şi nu pot fi ocupate decât în condiţii de excepţie. "Deocamdată, nu putem debloca posturile, iar numărul medicilor care pleacă din ţară este în continuă creştere. Numai în acest spital, în ultimii 10 ani, au plecat sute de doctori, din cauza salariilor mici", a mai spus Mircea Beuran.

Potrivit Legii salarizării unice, coeficienţii maximi din grilă ai medicilor primari au fost majoraţi la 5,25, de la 5,1 salarii minime, în timp ce coeficientul maxim al managerului de spital a rămas la 6,8 salarii minime în sistemul bugetar.

O asistentă medicală cu studii superioare va câştiga, la fel ca şi în vechea variantă a proiectului Legii unitare, între 1,5 şi 3,3 salarii minime, iar un medic stagiar, 1,9 salarii minime.