MENIU

Peste 3.000 de kurzi au demonstrat împotriva arestării, în urmă cu zece ani, a liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Foto: RTV

Confruntări violente în sud-estul Turciei, pentru a doua zi consecutiv. Peste 3.000 de kurzi au ieşit în stradă la zece ani de la arestarea liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan, Abdullah Ocalan. Poliţia turcă a intervenit în forţă cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Protestatarii au scandat sloganuri antiguvernamentale şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine. 15 oameni au fost răniţi, inclusiv jurnalişti. Zeci de kurzi au fost arestaţi. Aceştia au organizat proteste de stradă şi în alte regiuni ale Turciei.

Ankara consideră PKK o organizaţie teroristă. Fondatorul ei, Abdullah Ocalan, a fost arestat în 1999, după 15 ani în care a condus o violentă campanie, pentru întemeierea unui stat kurd, în sud-estul Turciei.

În 2002, Ocalan a fost condamnat la moarte. Pentru că la scurt timp pedeapsa capitală a fost abolită, sentinţa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă. În prezent, liderul kurzilor se află într-un penitenciar.

Mai multe articole despre:
proteste kurd organizaţie teroristă