MENIU

Peste 160.000 de CD-uri şi casete piratate au fost distruse în public

Zeci de mii de cd-uri şi casete audio-video piratate au fost distruse astăzi în public. Este vorba de materiale confiscate de la cei care au copiat ilegal muzică, filme sau programe de calculator cu intenţia de a le vinde. Acţiunea de distrugere a acestora s-a dorit a fi un avertisment pentru persoanele care încalcă legea drepturilor de autor.

Trei camioane cu peste 160.000 de CD-uri, casete audio-video, dar şi hard-discuri pe care erau copiate ilegal filme, muzică, programe şi jocuri video au fost distruse în Capitală. Toate au fost adunate în ultimele luni de pe piaţa neagră şi chiar din casele celor care se ocupau de copierea materialelor pe CD-uri în urma unor descinderi.

Acest lucru a dus la săderea ratei pirateriei de la 70% în 2007, la 50% în 2008. Autorităţile au spus că legislaţia tot mai dură din domeniu nu este însă suficientă pentru reducerea pirateriei. Românii preferă în continuare produsele multimedia contrafăcute pentru că sunt mai ieftine decât cele originale.

"Soluţia nu este numai să interzici folosirea de produse ilegale, trebuie să oferi surse de produse legale care să fie accesibile buzunarului consumatorului de pe piaţa românească", a declarat directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Rodica Pîrvu.

Piraţii multimedia ţin cont de tendinţele pieţei. Dacă până acum erau confiscate, în principal, casete audio sau casete video, acum predomină CD-urile, DVD-urile şi pentru prima dată în acest an, au fost distruse peste 200 de hard-diskuri.

Acţiunea organizată de autorităţile locale în colaborare cu Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale din 26 aprilie.

Mai multe articole despre:
piraterie cd casete drepturi de autor