MENIU

Peste 100 de greco-catolici au organizat marşul Drumul Crucii în centrul municipiului Cluj-Napoca

Foto: flickr.com

Peste 100 de credincioşi greco-catolici au pornit, miercuri după-amiază, la ora 16.00, într-un marş denumit Drumul Crucii, pentru a marca sacrificiul Mântuitorului.

Părintele Ioan Mătieş, vicar în Eparhia de Cluj-Gherla şi preşedintele Uniunii Creştine din România, a declarat, miercuri, că procesiunea este un moment special pentru credincioşi şi se organizează de cinci ani.

"Este o procesiune pe care vrem să o facem an de an înainte de sărbătoarea Paştilor pentru a marca evenimentul pe care Iisus l-a făcut acum 2.000 de ani, purtarea crucii, patima, moarte şi învierea. E, în mod special, un moment de rugăciune", a afirmat Mătieş.

Credincioşii au mărşăluit din Piaţa Unirii până la Catedrala greco-catolică "Schimbarea la faţă". "Pornim de aici, cu cântări, spre catedrală, unde, pe un fond muzical, fiecare dintre participanţi  îşi va pune o cruce mică, simbol al faptului că crucea lui Iisus este formată din crucile noastre, după care vom continua cu medicaţii, cântări şi rugăciuni", a mai spus părintele Mătieş.

Credincioşii au rostit "Tatăl Nostru" înainte de a porni în marş, iar în timpul marşului au cântat cântece religioase. În fruntea coloanei s-a aflat episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, însoţit de şapte preoţi. Totodată, marşul a fost deschis de un bărbat îmbrăcat precum Iisus Hristos, cu o cruce mare de lemn pe spate, însoţit de doi bărbaţi îmbrăcaţi în costume de soldaţi romani.