MENIU

Peste 100.000 de italieni au mărşăluit la Napoli împotriva mafiei

Foto: repubblica.it

"Basta!" a fost cuvântul strigat de mai bine de 100.000 de oameni în timpul marşului împotriva mafiei, organizat sâmbătă la Napoli de Ziua Victimelor Caracatiţei.

Numele a aproape 900 de oameni ucişi de Mafia au fost rostite pe durata marşului, unul dintre cele mai ample de acest gen din ultimii ani.

Demonstraţia, la care au participat şi rudele victimelor, a fost organizată de o organizaţie neguvernamentală implicată în revalorizarea socială a bunurilor şi proprietăţilor confiscate de la clanurile mafiote.

Serviciile secrete italiene afirmă că actuala criză economică întăreşte dominaţia Mafiei asupra economiei subterane, în special prin cămătărie pentru micile întreprinderi care nu mai beneficiază de credite bancare şi prin taxele de protecţie impuse într-un climat social nesigur.

Cele patru mari grupări mafiote: 'Ndragheta din Calabria, Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli şi Sfnta Coroană Unită din Puglia controlează o mare parte din economia Italiei, în ciuda recentelor lovituri date de poliţia şi justiţia din peninsulă.

Mai multe articole despre:
Italia marş Mafia Napoli victime