MENIU

Persoanele cu dizabilităţi plătesc de zece ori mai mult în centrele de îngrijire

Foto: asrom.ro

Anul nou vine cu veşti proaste pentru pensionarii din centrele rezidenţiale. Ei ar trebui să plătească pentru serviciile din sanatorii o sumă de peste zece ori mai mare. Este vorba de un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Handicap.

Terapii ocupaţionale, servicii medicale, cazare, masă. De toate acestea beneficiază bătrânii cazaţi în centre rezidenţiale. Pentru aceste servicii bătrânii plăteau până acum în medie 175 de lei pe lună. Din ianuarie suma s-a mărit de 10 ori, ajungând la 1750 de lei.

Oamenii sunt disperaţi şi se tem că vor fi aruncaţi în stradă.

Ordinul de mărire a costurilor pentru persoanele cu dizabilităţi a fost emis pe 2 decembrie, dar nu se aplică pentru că nu există norme metodologice. 

"În clipa de faţă, la Direcţia de Asociaţie Socială nu se încasează nicio sumă pentru persoanele instituţionalizate aflate în centru", a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt DGASPC Timiş.

Conducerea instituţiei încearcă să găsească soluţii de subvenţionare pentru plata cotizaţiei bătrânilor. În 2008, din cele 700 de persoane aflate în centrele de îngrijire din judeţul Timiş, doar 250 şi-au plătit contribuţiile.