MENIU

PCRM va anunţa până la viitoarea şedinţă a Parlamentului candidatura la funcţia de vicepreşedinte

Foto: RTV

Comunistul Mark Tkaciuk a declarat că PCRM va anunţa candidatura la cea de a treia funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului până la următoarea şedinţă a Adunării, relatează Jurnal de Chişinău.

Comuniştii solicitaseră ca funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului să revină PCRM, a anunţat preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, după consultările cu grupurile parlamentare.

Aceasta, după ce în seara zilei de miercuri unul din fruntaşii comuniştilor, Vladimir Ţurcan, a declarat că PCRM nu va accepta funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului ce ar urma să revină comuniştilor. Ţurcan a mai spus că PCRM nu va vota nici candidatura coaliţiei pentru funcţia de şef de stat, provocând astfel alegeri parlamentare anticipate.

Ghimpu a mai adăugat că prim-vicepreşedintele Legislativului ar trebui să fie ales prin vot de majoritatea parlamentară şi l-a propus pentru această poziţie pe preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechian, care a şi fost instalat în post cu 53 de voturi ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Ghimpu a mai precizat că, în cazul în care comuniştii vor insista pentru această poziţie şi vor da dovadă de flexibilitate, în urma unor negocieri ulterioare decizia ar putea fi revotată, astfel încât poziţia să revină comuniştilor.

Vicepreşedinţi ai Parlamentului au fost aleşi Iurii Ţap, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Marcel Răducanu, din partea Partidului Democrat.

Preşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Maria Postoico, a cerut o pauză pentru ca deputaţii comunişti să se decidă asupra candidaturii pentru poziţia de vicepreşedinte al Parlamentului ce revine comuniştilor.

Ghimpu a mai propus ca Biroul Permanent al Parlamentului să fie compus din 13 membri - cele cinci persoane din conducerea Parlamentului, patru reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor şi câte un reprezentant al celor patru partide din AIE.

Astfel, din Biroul Permanent vor face parte preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului, Veaceslav Untilă din partea AMN, Vlad Filat din partea PLDM, Anatol Şalaru din partea PL, Marian Lupu din partea PD, iar comuniştii vor fi reprezentaţi de Vladimir Ţurcan, Grigorii Petrenco, Igor Dodon şi Maria Postoico. Biroul Permanent a fost votat în unanimitate.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a anunţat o pauză pentru ca Biroul Permanent să convină asupra constituirii comisiilor parlamentare.