MENIU

Paul Goma: Premiul Hertei Muller nu are legătură cu România

Foto: Realitatea.net

"Cum să însemne premiul Hertei Muller ceva pentru România? Ea nu a spus că este scriitoare română, ci bănăţeană", spune, pe un ton răspicat, scriitorul Paul Goma, unul dintre autorii români exilaţi de comunism.

"Ca neamţ, Herta Muller a fost recuperată de Germania. Am auzit-o lăudându-se că în curând are să scrie o carte despre suferinţele mamei ei din lagărele ruseşti. Şi, vă întreb, a scris-o?", adaugă Paul Goma, într-o scurtă declaraţie pentru NewsIn, arătându-se surprins, dar şi indignat că scriitoarea laureată cu Nobel este considerată a fi "de origine română".

În ceea ce priveşte legătura Hertei Muller cu România, despre care scrie neobosit, denunţând ororile din comunism, Goma spune răspicat că nu a citit nicio cartea de-a autoarei şi că în niciun caz nu vede legătura dintre aceasta şi ţara în care a trăit până în 1987.

Premiul Nobel pentru Literatură a fosta acordat joi scriitoarei germane de origine română Herta Müller, care, prin proza sa impregnată de poezie, şi-a ridicat vocea împotriva dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu, a anunţat Academia suedeză.

Herta Müller, născută la 17 august 1953 în localitatea Niţchidorf din Banat, a fost premiată pentru că "a schiţat un peisaj al dezrădăcinării cu concizia poeziei şi obiectivitatea prozei".
Mai multe articole despre:
Nobel comunism literatură exil Herta Muller Paul Goma