MENIU

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în urma cutremurelor din Indonezia

Foto: tsun.sscc.ru

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite în urma unei serii de cutremure produse duminică dimineaţă în provincia indoneziană Papua, au anunţat surse oficiale şi posturile locale de televiziune

Un purtător de cuvânt al centrului de management al dezastrelor, Priyadi Kardono, a declarat că Ministerul Sănătăţii a confirmat moartea a patru persoane. Potrivit Metro TV, alte şase persoane a fost internate. De asemenea, mai multe clădiri au fost dărâmate sau avariate, iar alimentarea cu curent electric a regiunii a fost suspendată.

Printre morţi se află şi o fetiţă care a murit din cauza unei răni la cap provocată de un perete care s-a prăbuşit peste ea, a informat AFP un responsabil a spitalului din Manokwari, capitala provinciei. Mai multe persoane au fost tratate pentru leziuni uşoare.

Un hotel din provincia Papua din vestul Indoneziei s-a prăbuşit după cel de-al doilea cutremur care a zguduit astăzi regiunea, trei persoane fiind scoase în viaţă dintre dărâmături, informează AFP.

O replică având magnitudinea de moment de 7,5 grade a zguduit astăzi dimineaţă provincia indoneziană Papua, care resimţise anterior un puternic cutremur cu magnitudinea de moment de 7,6 grade, ceea ce determinase autorităţile să lanseze o alertă de tsunami, ridicată însă în scurt timp.

Replica de 7,5 grade, care s-a produs la ora locală 7.33 (astăzi, 00:33, ora României), urmează unei serii de alte patru replici care avut loc după cutremurul iniţial, dar a căror magnitudine a depăşit cu puţin 5 grade.

Cutremurul iniţial a avut loc la ora locală 4.43 (sâmbătă, 21.43, ora României), la o adâncime de zece kilometri, la circa 135 de kilometri de Manokwari, a precizat agenţia indoneziană de meteorologie şi geofizică. Potrivit centrului american USGS, seismul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri şi la o distanţă de 150 de kilometri de Manokwari, iar magnitudinea de moment a cutremurului a fost de 7,6 grade.

Locuitorii cuprinşi de panică au ieşit precipitat din case după primul cutremur, dar deocamdată nu au fost semnalate pagube sau victime, a declarat un poliţist. "Seismul a fost foarte puternic şi l-am simţit timp de trei minute. Electricitatea nu mai funcţionează şi din această cauză nu am putut verifica încă pagubele în imobile", a spus poliţistul.

Seismologii americani susţin că intensitatea a fost de 7,6 Richter. 

Indonezia a fost ţara cel mai grav afectată de tsunami-ul din decembrie 2004, care a ucis peste 200.000 de oameni din 11 ţări asiatice, din care 168.000 doar din provincia indoneziană Aceh.

Aflat la intersecţia a trei plăci tectonice, Euroasiatică, Indo-Australiană şi Pacifică, arhipelagul indonezian este atins aproape zilnic de seisme.

Mai multe articole despre:
cutremur tsunami alertă Indonezia seism