MENIU

Patrick Gelin: Urmează consolidarea. Vor rămâne cinci-şase bănci universale

Patrick Gelin

Riscul şi creditele neperformante reprezintă o parte destul de importantă din activele sistemului bancar. Pentru ca situaţia să revină la un nivel mai normal, va trebui să treacă ceva timp, spune Patrick Gelin, preşedinte general al BRD-Groupe Société Générale.

Pe termen mediu, după ieşirea din criză, Gelin consideră că sistemul bancar local va intra într-o fază de consolidare, la finele căreia vor mai rămâne pe piaţă doar cinci-şase bănci universale şi câteva instituţii de credit de nişă.

“Cred că sunt prea multe bănci în România pentru dimensiunea acestei pieţe. Există bănci care sunt de vânzare, dar nu le cumpără nimeni. Este un moment prost pentru consolidare, pentru că nu sunt cumpărători, iar preţurile au scăzut. Cred că în România, ca de altfel şi în alte ţări din Europa, va exista o fază de consolidare, destul de importantă, care va începe probabil în anul 2011”, spune Patrick Gelin.

Pentru anul viitor, şeful BRD-SocGen spune că va rămâne scăzută cererea de credite, întrucât populaţia este prea îndatorată. “S-au acordat prea multe credite pentru consum între anii 2004 şi 2008. Sistemul bancar din România va trebui să digere efectele acestor credite, dintre care unele sunt neperformante”, consideră Gelin.

Citeşte mai mult pe Business Standard.