MENIU

Patriciu: Rezervele din Marea Neagră sunt atât de mari, încât le-ar putea înlocui pe cele ale Rusiei

Foto: NewsIn

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi că rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră sunt atât de mari încât ar putea fi o alternativă la rezervele Rusiei, ca furnizor internaţional de energie, adăugând că nu este "un fan al conductelor".

"Poate vom vorbi de hidraţi de gaz în viitor. Sunt resursele cele mai bogate, comparativ cu restul resurselor care există, ceea ce ar putea însemna schimbarea industriei petroliere. Cercetarea şi dezvoltarea care vin din afara industriei sunt răspunsul, însă trebuie să gândim în afara cutiei", a declarat Patriciu, la "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc la Bucureşti, între 30 septembrie şi 2 octombrie.

Patriciu a precizat că deşi era hidrocarburilor este departe de a se finaliza, marile corporaţii petroliere nu sunt încă pregătite să depăşească metodele convenţionale de exploatare.

Acesta a mai spus că nu este un mare fan al conductelor. "Urăsc conductele. Sunt proiecte pe termen lung, aduc profit mic, iar politica joacă un rol de fiecare dată. Poate sună nebuneşte, dar peste un an-doi nu va mai suna atât de nebuneşte: nu avem nevoie de aceste conducte", a mai spus Dinu Patriciu.

Omul de afaceri consideră totodată că tehnologia de transport a gazelor lichefiate poate înlocui cu succes conductele.

De asemenea, Patriciu, a menţionat miercuri seară, la deschiderea forumului că "este convins că Nabucco şi South Stream sunt două proiecte în competiţie. Suntem capătul vestic al Mării Negre, într-o lume care are nevoie de podul dintre Est şi Vest, care este deasupra acestei mări. Democraţia trebuie să treacă spre Caucaz".

Patriciu deţine compania Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, căreia i-au fost concesionaţi 9.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, pentru explorarea resurselor de nămol sapropelic.