MENIU

Paşaportul sanitar anti-Covid, ADOPTAT de parlamentul francez. Ce presupune acesta și de când se va aplica

Pașaport vaccinare anti-Covid

Pașaportul sanitar a fost adoptat definitiv, duminică seara, de parlamentul francez. Votul majoritar în favoarea introducerii acestuia (156 pentru, 60 împotrivă şi 14 abţineri) vine după multe controverse și, de asemenea, după protestele care au avut loc în weekend-ul care tocmai s-a încheiat, în mai multe orașe ale țării. Ca să intre în vigoare, noua lege mai trebuie să treacă prin filtrul Consiliului Constituţional, sesizat de prim-ministrul Jean Castex, şi de stânga politică.

Senatul, dominat de dreapta, aprobase deja acelaşi text, ce prevede un paşaport sanitar extins la un mare număr de locuri, precum restaurante şi transportul public, şi obligaţia de vaccinare pentru tot personalul medical şi de îngrijire. Totuşi, după discuţii aprige, s-a decis ca persoanele care nu vor respecta obligaţia de a se vaccina nu vor fi concediate, ci vor primi o suspendare de salariu, relatează Agerpres.

"COVID-19 este temporar, concedierile sunt definitive", a subliniat un responsabil al partidului Republicanii (dreapta) în Senat, Philippe Bas.

Paşaportul sanitar extins ar urma să fie aplicat de la începutul lunii august, în condiţiile unei creşteri a infectărilor cu COVID-19, creștere determinată de propagarea variantei Delta a coronavirusului.

În paralel, executivul francez continuă să accelereze vaccinarea, în speranţa că, astăzi, se va depăşi, cu un avans de o lună faţă de obiectivul iniţial, pragul de 40 milioane de vaccinaţi cu prima doză.

Conform datelor publicate duminică seara, aproape 60% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19.