MENIU

Pasagerii zborurilor întârziate vor primi despăgubiri de până la 600 de euro

600 de euro pentru zborurile anulate

Curtea Europeană de Justiţie va penaliza companiile aeriene pentru zborurile anulate. Până acum, autorităţile europene le cereau companiilor să acorde despăgubiri, numai în cazul în care cursele se desfiinţau.

Astfel, noua directivă europeană prevede că pentru un zbor anulat de până la 1.500 de kilometri distanţă, se acordă 250 de euro despăgubire, pentru o cursă de până la 3.500 de kilometri, 400 de euro, iar pentru un zbor internaţional de peste 3.500 de kilometri, 600 de euro. Pasagerii vor fi despăgubiţi cu sume între 250 şi 600 de euro şi în cazul în care avionul are o întârzie de peste trei ore. Până acum, pentru întârzierile de peste cinci ore, călătorii puteau solicita rambursarea costului biletului, însă numai cu condiţia renunţării la călătorie.

Pentru a veni în sprijinul călătorilor, autorităţile le-au pus la dispoziţie numărul de telefon 00 800 6789 10 11, care poate fi apelat din orice ţară membră UE.  În plus, pe site-ul ec.europa.eu, a fost afişată o listă a companiilor aeriene de care este bine să vă feriţi.

Întârzierile trenurilor vor fi, de asemenea, amendate

Un regulament european pentru drepturile celor care călătoresc cu trenul va intra în vigoare în luna decembrie. Despăgubirile în caz de întârziere vor fi  de 25% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere între 60 şi 119 minute şi 50% din preţul legitimaţiei de transport pentru o întârziere de 120 de minute sau mai mult. În cazul în care întârzierea depăşeşte 60 de minute, călătorilor li se vor oferi, gratuit, mese şi băuturi răcoritoare direct proporţional cu timpul de aşteptare, în cazul în care acestea sunt disponibile la bordul trenurilor sau în gară.

Acest regulament urmează să fie introdus şi în ţara noastră.