MENIU

Partidul Socialist a câştigat alegerile din Portugalia, potrivit rezultatelor oficial finale

Foto: ggpht.com

Partidul Socialist portughez al lui Jose Socrates a câştigat alegerile legislative din 27 septembrie, cu 36,5% din voturi şi va dispune de 97 de reprezentaţi în Parlament, din totalul de 230, potrivit rezultatelor oficiale complete date publicităţii miercuri.

Potrivit acestor rezultate anunţate de Ministerul de Interne după numărarea voturilor portughezilor din străinătate (patru deputaţi), PS a devansat clar principalul partid de opoziţie Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), care a obţinut 29,11% din sufragii şi 81 de deputaţi.

Aceste rezultate marchează, însă, o scădere importantă a socialiştilor, care dispuneau de o majoritate absolută de 121 de mandate în legislativul precedent, ales în februarie 2005.
Stânga, în ansamblu, a rămas majoritară în Parlament după scrutinul din 27 septembrie, marcat de o rată record de absenteism - 40,26%. În creştere, extrema-stânga, Blocul de Stânga, şi-a dublat numărul deputaţilor, ajungând la 16 (9,82% din voturi), în timp de coaliţia dintre comunişti şi Verzi, CDU, a obţinut 15 fotolii (7,86%).

Însă dreapta parlamentară dispune de o minoritate de blocaj (102 deputaţi), în condiţiile în care Centrul Democrat şi Social (CDS-PP) a obţinut 21 de mandate (10,43%).
Potrivit Constituţiei, preşedintele urmează să numească următorul premier "ţinând cont de rezultatele electorale" şi "după consultări cu diferitele partide". În calitate de şef al principalei formaţiuni parlamentare, premierului în exerciţiu Jose Socrates i se va cere în următoarele zile să formeze noul său guvern.
Socrates a refuzat deocamdată să evoce eventuale coaliţii, afirmând că este prea devreme, dar întreaga opoziţie, atât de dreapta cât şi de stânga, a exclus până în prezent o alianţă cu PS.

Preşedintele ce centru-dreapta Anibal Cavaco Silva va primi joi şi vineri delegaţiile partidelor reprezentate în Parlament, a anunţat miercuri Preşedinţia.

Mai multe articole despre:
Jose Socrates