MENIU

Parlamentarii sunt nevoiţi să valideze un nou guvern, dacă vor să înlăture Cabinetul Boc

Foto: REALITATEA.NET

Parlamentarii vor trebui să valideze un nou Executiv, dacă doresc să înlăture Cabinetul Boc înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie. În caz contrar, alegerile prezidenţiale vor fi organizate de actualul guvern interimar condus de Emil Boc, în condiţiile în care potrivit Constituţiei nu pot fi organizate alegeri anticipate cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Potrivit Constituţiei, în acest moment Parlamentul poate respinge echipa guvernamentală propusă de Lucian Croitoru, întrucât preşedintele Traian Băsescu nu poate dizolva Parlamentul cu şase luni înainte de alegerile prezidenţiale. 

Articolul 103 din Constituţie prevede că primul-ministru desemnat de preşedinte "va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului", urmând ca acestea "să fie dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor". 

Tot Legea fundamentală prevede că neacordarea votului de încredere unui Cabinet timp de 60 de zile, şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens, aduce dizolvarea Parlamentului.
"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizove Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", se arată în aliniatul 1 din articolul 89 al Legii Fundamentale.

Acest lucru nu se aplică în prezent, căci acelaşi articol prevede la aliniatul 3 că "Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă".

În aceste condiţii, Executivul interimar condus de Emil Boc va rămâne în funcţie până când noul guvern va fi validat de Parlament şi noua echipă guvernamentală va depune jurământul, adică până după alegerile prezidenţiale.