MENIU

Parlamentarii PD-L au părăsit plenul la dezbaterea declaraţiei de susţinere a lui Klaus Johannis

Foto: NewsIn
PSD a anunţat că solicită prelungirea şedinţei

Deputaţii şi senatorii democrat-liberali au plecat de la şedinţa de plen a Camerelor reunite în care s-a discutat proiectul de hotărâre privind susţinerea unei majorităţi parlamentare faţă de desemnarea lui Klaus Johannis ca premier. La începerea votului uninominal a declaraţiei politice, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ultimul membru PD-L care rămăsese în sală, a părărsit şi ea plenul Parlamentului, la câteva minute după ce Traian Băsescu a ajuns la Colegiul Director al PD-L.

Parlamentarii PD-L s-au retras din şedinţă la ora 10.00, grupul PD-L susţinând că are alte priorităţi (referindu-se la Colegiul Director al PD-L), în vreme ce PSD a anunţat că solicită prelungirea şedinţei până la epuizarea ordinii de zi.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a părăsit sala plenului la câteva minute după ce preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Colegiul Director al PD-L.

Preda a apreciat că s-a ajuns în situaţia actuală datorită revizuirii din 2003 a Constituţiei în care este prevăzut clar dreptul şefului statului de a desemna candidatul la funcţia de premier.

"Niciodată Parlamentul României nu va fi un Congres al partidelor pentru lansarea candidaţior pentru diferite funcţii. Cu respectul pentru această funcţie şi pentru dumneavoastră, vă anunţăm că noi plecăm din sală la această mascaradă pe care vreţi să o faceţi", a spus de la tribună deputatul PD-L Cezar Preda.

Deputatul PD-L Cezar Preda a apreciat că hotărârea privind sprijinul Parlamentului faţă de Johannis va discredita din nou forul legislativ şi va submina democraţia prin faptul că este o încercare de a-l forţa pe preşedintele Băsescu de a renunţa la atribuţiile sale.

"O instituţie fundamentală a statului se află în faţa unei acţiuni care o va discredita încă o dată. Din punctul nostru de vedere, aceste acţiuni subminează fundamental democraţia. Cu bună ştiinţă faceţi abstracţie de prevederile constituţionale şi încercaţi prin forţa unei majorităţi ostile cetăţenilor României", a spus Cezar Preda referindu-se la proiectul de hotărâre de susţinere parlamentară a lui Klaus Johannis.

De altfel, grupul parlamentar al PD-L s-a reunit în Colegiul Director al partidului. La întâlnire a participat şi Traian Băsescu.

"Nu există o soluţie mai păguboasă decât continuarea acestei  mascarade", a declarat Mircea Geoană, reiterând că "adevăratul plan al d-lui preşedinte" este de a păstra Guvernul Boc până la alegeri". 

Declaraţia politică de susţinere a lui Klaus Johannis este o premieră pentru Parlamentul român, dar care nu are valoare juridică, ci doar scopul de a oficia majoritatea. 

Referendumul pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari, primul pe ordinea de zi, a primit aviz negativ din partea Parlamentului.

Mai multe articole despre:
parlament Traian Băsescu referendum plen PD-L