MENIU

"Panglica albă" a primit Palme D'Or la Cannes

Foto: RTV

Cea de a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes i-a adus cel mai important Premiu, Palme d'Or, peliculei (Das Vaise Band) -Panglica Albă, realizată de austriacul Michael Hanecke. Acest film, realizat în alb-negru, face o radiografie curajoasă a sistemului educativ german din perioada anterioară Primului Război Mondial, în care se văd deja rădăcinile nazismului.

Filmul lui Hanecke s-a numărat, de altfel, printre favoriţii criticilor şi ai jurnaliştilor în cele 12 zile ale festivalului desfăşurat pe Riviera Franceză.

Filmul evocă o serie de crime petrecute într-un stat din nordul Germaniei, în 1913, puse pe seama unor elevi traumatizaţi de părinţii şi educatorii lor din şcoală.

Premiul pentru rol principal masculin i-a revenit lui Christoph Waltz, pentru interpretarea din filmul ''Inglorious basterds'', regizat de Quentin Tarantino.

Actriţa britanică Charlotte Gainsbourg a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul din filmul''Antichrist'' semnat de danezul Lars von Trier.

Cel mai bun regizor al editiei de anul aceasta al Cannes-ului a fost ales filipinezul Brillante Mendoza, înscris în competiţie cu pelicula ''Kinatay''. Premiul Juriului Un Certain Regard a fost câştigat de filmul "Poliţist, adjectiv" regizat de compatriotul nostru, Corneliu Porumboiu.
Mai multe articole despre:
film festival premiu Cannes rol