MENIU

Pachete turistice mai ieftine de sărbătorile de iarnă şi turişti cu 10% mai puţini decât anul trecut

Foto: principalspage.com

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România estimează o scădere cu 10% a numărului de turişti, pentru sărbătorile de iarnă. Aceasta în ciuda faptului că pachetele turistice se vând la un preţ cu 15% mai mic, comparativ cu anul trecut. Cât priveşte destinaţiile de vacanţă preferate ale românilor, Austria şi Valea Prahovei ocupă primele locuri în top.

''Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, estimăm o scădere de cel mult 10% faţă de anul precedent a circulaţiei turiştilor. Pachetele turistice, atât pentru Revelion, cât şi pentru sezonul de iarnă, costă în medie cu 15% mai puţin faţă de cele de anul trecut pentru destinaţii româneşti, iar pentru cele externe, scăderile sunt de până la 20-25%'', a declarat Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.

Până acum, cel mai bine s-au vândut destinaţiile exotice şi pachetele cu preţuri mici şi medii la pensiunile din România, Austria şi Bulgaria.

Majoritatea turiştilor care au ales să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în ţară au cumpărat pachete turistice în staţiunile de pe Valea Prahovei, dar şi la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc sau Borşa.

Pe Valea Prahovei, un pachet de 3-4 nopţi, de Crăciun, ajunge la 900 de lei, în timp ce un pachet de Revelion, ajunge la 2.500 de lei cu cine tip bufet şi cina festivă inclusă. 

''Se observă o creştere a numărului de români care aleg turismul rural sau cel balneoclimateric'', a spus Traian Bădulescu.

Nu sunt puţini nici românii care aleg să părăsească ţara în această iarnă. Astfel, ANAT estimează că peste 100.000 de români vor alege Austria ca destinaţie de vacanţă, în sezonul de iarnă. Aici un pachet de Revelion de 5 nopţi la pensiune, costă 190-250 de euro, în timp ce la un hotel de 4 stele ajunge la 1.000 de euro.

Bulgaria, Franţa, Italia, Slovacia sau Slovenia, sunt de asemenea destinaţii pentru care s-a înregistrat un număr mare de cereri. 

Cea mai mare creştere faţă de anul trecut, de 25%,  au înregistrat-o croazierele şi destinaţiile exotice. Republica Dominicană şi Cuba sunt preferate de români.

Sezonul estival 2009 s-a finalizat cu pierderi de 18%

La finalul sezonului pe litoral s-a înregistrat o scădere cu 18% a numărului de turişti, faţă de anul trecut. În prima jumătate a sezonului însă, pierderile erau de 30-35%. În a doua jumătate şi-a mai revenit'', a declarat Corina Martin, preşedinte ANAT.

Criza a afectat şi agenţiile de turism. Astfel, patru mari agenţii de tueism au intrat în acest an în insolvenţă.

''Pentru România este practic o situaţie favorabilă. Ne aşteptam să fie mai multe agenţii în această situaţie. Patru nu sunt multe'', a mai spus preşedintele ANAT.