MENIU

OSCE: Turul II al alegerilor prezidenţiale a respectat, în general, normele internaţionale

OSCE: Sesizările privind neregulile trebuie investigate fără întârziere
OSCE, concluzii

Procesul electoral din România s-a desfăşurat în general conform angajamentelor OSCE, dar informaţiile despre diverse nereguli trebuie investigate fără întârziere,  a declarat luni şeful misiunii de observare a OSCE. Organizaţia consideră însă că autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultatele pentru fiecare secţie pentru a înlătura orice suspiciune de fraudă.

Şeful misiunii OSCE de observatori la alegerile prezidenţiale a prezentat concluziile preliminare referitoare la al doilea tur de scrutin.  Conform raportului OSCE, turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 a confirmat aspectele pozitive notate în primul tur. În general, s-au respectat angajamentele faţă de OSCE şi alte standarde internaţionale pentru alegeri democratice, libertăţile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv şi administrarea eficientă a alegerilor.

\"Modelul de desfăşurare a alegerilor în turul al doilea al prezidenţialelor a fost în general conform angajamentelor OSCE, dar informaţiile despre nereguli ar trebui investigate fără întârziere şi, pentru a spori transparenţa şi încrederea în procesul electoral, autorităţile trebuie să publice de urgenţă rezultate pentru fiecare secţie\", a spus Vadin Zhdanovich.

Şeful misiunii OSCE a mai spus că, în general, mass-media a acoperit bine evenimentul, astfel încât alegătorii au putut să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Zhdanovich a atras însă atenţia că televiziuni privat au adoptat o \"poziţie agresivă\" faţă de actualul preşedinte. De asemenea, el a mai spus că au existat \"site-uri, inclusiv aparţinând unor importante instituţii mass-media, care au publicat exit-poll-uri înaintea încheierii procesului electoral, ceea ce este contrar regulilor OSCE\".

Misiunea OSCE a remarcat şi intensificarea campaniei negative din partea ambelor echipe politice. Observatorii OSCE consideră că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slăbiciunile rămase astfel încât să fie îmbunătăţit procesul electoral şi să fie întărită încrederea publică.