MENIU

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă pandemică de la 4 la 5

Foto: owfgli.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis miercuri să ridice nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, adică nivelul premergător declarării unei pandemii, a anunţat directorul general Margaret Chan într-un briefing de presă.

Faza 5 se caracterizează prin propagarea interumană a virusului în cel puţin două ţări ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar dacă cea mai mare parte a ţărilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indică faptul că o pandemie este iminentă şi că a mai rămas puţin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea şi aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

Decizia OMS intervine după ce Statele Unite au anunţat miercuri primul deces al unui bolnav suspectat de gripă porcină, ceea ce reprezintă prima victimă înregistrată în afara graniţelor Mexicului, ţară unde până în prezent se înregistraseră exclusiv decese cauzate de noul virus al gripei porcine. De asemenea, Spania a raportat miercuri primul caz în care suspectează boala porcină şi în care bolnavul nu a fost în Mexic, dar a intrat în contact cu persoane din Mexic, ceea ce sugerează că virusul a început să se răspândească mult mai uşor printre oameni.

Faza a şasea, pandemia, se activează când, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome.

Trecerea de la un stadiu la altul este decisă de Comitetul de urgenţă pentru reglementare internaţională în domeniul sanitar, o instanţă alcătuită din 15 experţi internaţionali, convocaţi de OMS.

Reunit pentru prima dată sâmbătă, pentru a discuta despre cazurile de gripă porcină apărute în Mexic şi în Statele Unite, comitetul declarase că situaţia arată o urgenţă în materie de sănătate publică, de anvergură internaţională, ceea ce implică o vigilenţă sporită din partea ţărilor.

Luni, la a doua sa reuniune, comiteul a ridicat nivelul de alertă pandemică la 4.
Mai multe articole despre:
alertă Mexic virus OMS pandemie gripă porcină