MENIU

Ordonanţa veniturilor cumulate ar putea lăsa educaţia fără profesori

Foto: NewsIn

Ordonanţa veniturilor cumulate este o sabie cu două tăişuri, sunt oameni din toate categoriile socio-profesionale care abia fac faţă traiului de zi cu zi. Victime sunt din toate domeniile: învăţământ, serviciile de asistenţă socială.. Cine pierde şi cine câştigă? Răspunsul rămâne un mare semn de întrebare!

În 37 de ani, doamna Vali a avut grijă şi de părinţii ţâncilor de azi. Toţi au trecut pe la grupa mică a doamnei Vali.

Doamna Vali şi-a dedicat viaţa copiilor, aşa că nici după ce-a ieşit la pensie n-a putat sta departe de grădiniţă.

"Este o plăcere să lucrezi cu cei mici, te ataşezi de sufletul lor şi le deschizi lumea (...) După aproape 38 de ani de muncă, pensia mea este..., aş zice că mai puţin decât modestă, 7 milioane, iar salariul pe care îl iau ca educatoare este de încă 12 milioane", a declarat Maria Georgescu (Vali).

Asemeni doamnei educatoare, mai sunt mii de exemple, pensionari forţaţi să-şi completeze veniturile, trudind din greu la vârste înaintate. Doar pentru că pensia nu le ajunge.

"De 18 ani lucrez în grădiniţa asta şi am 60 de ani (...) Am fost scoasă la pensie la limita de vârstă (...) Am o pensie de 2 milioane 500 iar de la serviciu mai completez cu încă 5 milioane", a precizat Mariana Meriş, îngrijitoare grădiniţă.

Pentru 500 de lei în plus pe lună, Mariana Meriş, trudeşte din greu, dar nu se vaită.

"Chiar dacă e mic salariul, eu sunt mulţumită, completează pensia, la care aş renunţa că e oricum mai mică" , a precizat doamna Meriş.

Numai în Bucureşti este nevoie în acest moment de încă 500 de educatori. Alte aproape o mie de posturi sunt acoperite de pensionari. Asta înseamnă cam 8% din numărul total de educatori.

"Am încercat să acoperim posturile vacante prin cumularea funcţiilor (...) Mi-ar mai trebui încă 18 oameni, numai cadre didactice", a menţionat Luminiţa Măcăruş, director grădiniţă.

Cine pierde...?!