MENIU

Orban, despre înregistrările secrete: Discuţia reflectă normalitatea într-o comisie de anchetă, nu sunt elemente ale unui complot

Foto: NewsIn

Preşedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban, a declarat, pentru NewsIn, că înregistrarea postată pe mai multe site-uri, în care membrii forului discută despre viitoare audieri este neautorizată, dar reflectă normalitatea într-o comisie de anchetă, neexistând niciun element al unui complot anti-Udrea.

"Este o înregistrare neautorizată a unei discuţii din cadrul Comisiei, o discuţie care nu a fost publică. Ea nu este rezultatul investigaţiei unui jurnalist, a fost pusă la dispoziţie de cineva către mai multe bloguri, ziare, redacţii încă de sâmbătă", a precizat pentru NewsIn preşedintele Comisiei parlamentare care anchetează modul în care Ministerul Turismului a cheltuit banii publici.

Orban spune că înregistrarea redă o discuţie nepublică în care membrii Comisiei s-au manifestat normal, subliniind că "nu există nimic care să dea elemente ale unui complot". De asemenea, deputatul liberal este de părere că înregistrarea a fost făcută cu ajutorul aparaturii de înregistrare din sala Comisiei de Buget-Finanţe, arătând că vocile se aud uniform, în condiţiile în care membrii Comisiei stau la distanţă destul de mare unul de celălalt.

"Discuţia reflectă normalitatea într-o Comisie de anchetă- încercăm să indentificăm dacă banii publici au fost sau nu cheltuiţi legal. Înregistrarea denotă o dezbatere, o discuţie care nu prezintă nimic dintr-un plan ascuns menit să o execute pe doamna Udrea", a spus liderul liberal.

Orban este de părere că dacă cineva are răbdare să asculte toată înregistrarea îşi poate da uşor seama că este vorba de o discuţie normală, care reflectă starea din Comisie, însă premontajul distribuit redacţiilor este menit să transforme pe ministrul Turismului într-o victimă.

"Indiferent de opiniile personale ale membrilor Comisiei, exprimate public sau nepublic, activitatea Comisiei de anchetă va fi concretizată într-un raport care va conţine toate concluziile şi fiecare concluzie trebuie votată şi însuşită de minim 8 din cei 9 membri. La baza raportului vor sta documente, informaţii, expertize, iar concluziile vor fi supuse dezbaterii şi aprobării plenului Camerei Depitaţilor", a mai arătat Ludovic Orban.

Legat de părţile discuţiei accentuate în mass-media, afirmaţiile atribuite deputatului UDMR Lakatos Peter, Orban a precizat, la rândul său, că acestea aparţin de fapt social-democratului Dumitru Chiriţă, şi a spus că reflectă o opinie personală a unui membru, care nu este însuşită şi de Comisie. Mai mult, luările de poziţie ulterioare replicii lui Chiriţă nu vin să valideze căutarea de fapte penale ca şi scop al muncii Comisiei, şi nici replica deputatului PSD un îndemn în acest sens.
În ce priveşte afirmaţia sa potrivit căreia trebuie chemate la audieri firmele despre care se ştie că nu vor răspunde invitaţiei, Orban a arătat că este absolut normal să fie audiate toate firmele implicate în organizarea evenimentelor plătite de Ministerul Turismului. Liberalul spune că în discuţia a cărei înregistrare a fost dată publicităţii îşi exprima o părere, şi anume că refuzul unor firme de a se prezenta la Comisiei reflectă o anumită stare de fapt.
Mai mult, preşedintele Comisiei arată că cei care au făcut înregistrarea nu au dat unele părţi ale discuţiei, spre exemplu partea în care un expert al Comisiei vorbeşte despre actele lipsă dintr-un dosar de achiziţie sau toate argumentele Adrianei Săftoiu legate de o posibilă legătură între parteneriatul Ministerul Turismului-BRD şi reeşalonarea datoriilor pe care Udrea le are la această bancă.

Deputatul UDMR Peter Lakatos a declarat luni, pentru NewsIn, că nu a participat la şedinţa Comisiei Udrea a cărei stenogramă a apărut în presă, dar s-a arătat "stupefiat" că în Parlament se fac astfel de înregistrări ale discuţiilor din afara timpului de şedinţă.

Deputatul PSD, Aura Vasile, membru al Comisiei de anchetă în cazul Udrea, a declarat luni că înregistrarea postată pe mai multe site-uri, în care membrii forului discută despre viitoare audieri, este autentică, nu o contestă, dar a precizat că este "un lucru scos din context".


Mai multe site-uri au postat duminică o înregistrare audio şi fragmente dintr-o stenogramă ale unei şedinţe a Comisiei de anchetă în cazul Udrea, la care membrii au discutat despre faptul că trebuie găsite "fapte de natură penală" care să o incrimizeze pe Elena Udrea.