MENIU

Orban: Angajaţii MT care nu s-au prezentat marţi la audieri vor răspunde individual pentru gestul lor

Orban: Pentru gestul lor, toţi angajaţii MT care nu au dat curs invitaţiei comisiei vor răspunde individual
Foto: Realitatea.net

Niciun angajat al Ministerului Turimului nu s-a prezentat la audieri la comisia parlamentară de anchetă în cazul Elena Udrea. Pentru gestul lor, toţi angajaţii care nu au dat curs invitaţiei comisiei vor răspunde individual, a anunţat preşedintele Comisiei, Ludovic Orban.

Comisia de anchetă ar fi trebuit să-i audieze pe secretarul general al MT, Gheorghe Nastasia, directorul Direcţiei de Dezvoltare Turistică, Octavian Arsene, şi directorul Direcţiei de Comunicare, Ana-Maria Toma.

"Prin neprezentarea la audieri, în conformitate cu citarea lor legală, angajaţii MT vor răspunde individual pentru consecinţele legale ale refuzului de a se prezenta la comisia de anchetă pentru a fi audiaţi", a anunţat preşedintele comisiei.

Singura persoana audiată marţi de comisia parlamentară de anchetă a fost preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.

Comisia parlamentară de anchetă a decis să sesizeze Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în vederea efectuării unei anchete referitoare la modul în care s-au efetuat înregistrările ilegale de joi de la discuţiile dintre membrii comisiei. Pe lângă ancheta internă, membrii comisiei solicită Biroului Permanent săapeleze la toate instituţiile statului care pot să furnizeze sprijin în efectuarea acestei anchete.

"La Ministerul Turismului, în momentul de faţă, există control declanţat din data de 4 august pentru toate procedurile de achiziţie care au fost efectuate la Ministerul Turismului de la înfiinţare până în momentul de faţă. Deşi este în curs controlul şi am solicitat punerea la dispoziţia comisiei a documentelor din dosarul de supraveghere, cu precizarea că dorim piesele din dosar de achiziţie publică, pentru fiecare din procedurile de anchiziţie publică, preşedintele ANRMAP ne-a comunicat că nu ne poate pune la dispoziţie invocând diferite pretexte fără caracter legal", a declarat Ludovic Orban la finalul şedinţei comisiei. Orban a spus însă că "la audieri nu am reuşit să aflăm perioada în care se exercită audierea şi care este data la care se va finaliza controlul efectuat de o echipă formată din doi oameni".

Ludovic Orban a spus că o aşteaptă joi la audieri pe Elena Udrea pentru că "prezenta la audieri nu este facultativă, ci reprezintă o obligaţie". "Nerespectarea obligaţiilor constituie, în conformitate cu legea răspunderii ministeriale o infracţiune şi nu ne dorim să fim în situaţia să constatăm că ministrul, din motive pe care personal nu le înţeleg, doreşte să înfăptuiască o infracţiune".

În cazul în care ministrul Elena Udrea va refuza să se prezinte la audieri, comisia de anchetă va remiste "o adresă oficială către primul ministru în care să-i solicităm, în virtutea atribuţiilor stabilite prin Constituţie şi prin legea de Organizare şi Funcţionare a Guvernului, să dispună ministrului din cabinetul său să respecte prevederile legale şi să se prezinte la audieri". 

Membrii comisiei vor adresa o nouă cerere către ANRMAP pentru punerea la dispoziţie a documentelor necesare anchetei.   

Ludovic Orban a anunţat că miercuri la audieri sunt aşteptaţi reprezentanţii a patru firme care au fost implicate în procedura de achiziţie publică pentru evenimentul "Lumină la malul mării".

Citeşte şi Angajaţii Ministerului Turismului şi ministrul Udrea au depus plângeri penale împotriva lui Orban