MENIU

Oraganizaţia Transparency International este alarmată de stadiul reformei din justiţia românească

Foto: transparency.org.ro

Transparency International trage un semnal de alarmă cu privire la stadiul reformei din justiţia românească. Cea mai mare ameninţare pentru România nu ar fi blocarea fondurilor europene, ci suspendarea obligaţiei statelor membre UE de a recunoaşte şi a executa hotărârile judecătoreşti emise de instanţele româneşti.

Analiştii juridici susţin că actualul guvern a avut derapaje fără precedent privind lupta anticorupţie. Şi asta deoarece, executivul a modificat legea privind organizarea şi funcţionarea Departamentului de Luptă Antifraudă.

Transparency International mai critică şi desfiinţarea Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice.  Alte lucruri grave, observate de Transparency International, ţin de prefecţii care nu au vechime în administraţie, deşi legea prevede că aceştia trebuie să fie funcţionari de carieră. Aceştia nu sunt instruiţi privind gestionarea fondurilor europene, lucru care duce la pierderea acestora.

Organizaţia semnalează că nu s-au mai făcut paşi în combaterea corupţiei. Conform unui studiu făcut de aceştia în anul 2007, unul din trei români a dat mită în ultimele 12 luni pentru a beneficia de servicii publice, spre deosebire de anul anterior, când numai unul din cinci români săvârşise aceeaşi faptă. Tot acelaşi studiu arăta faptul că numărul românilor care dau mită va creşte.

Cei de la Transparency mai cred despre noul cod penal al Ministerului Justiţiei că promovează o toleranţă pentru faptele de corupţie. Pe lângă pedepsele care au fost înjumătăţile, în noul cod este trecută posibilă suspendarea executării pedepselor pentru corupţie şi prescripţia răspunderii penale pentru aceste fapte este mai rapidă.