MENIU

Opera "Evgheni Oneghin" regizată de Caramitru va avea premiera românească pe 22 martie

Foto: qmagazine.ro

La 14 ani după ce a pus în scenă "Evgheni Oneghin" în Irlanda, Ion Caramitru va regiza spectacolul cu opera lui Ceaikovski şi în România, premiera fiind programată pe 22 martie, la Opera Naţională din Bucureşti.

"Am montat Evgheni Oneghin acum 14 ani, la Belfast, şi sunt bucuros că pot să o fac acum din nou, la Bucureşti, la 25 de ani de la ultima montare pe scena operei române a acestui spectacol", a declarat Caramitru, pentru NewsIn.

Regizorul spune că lucrează la acest spectacol şi cu doi dintre colaboratorii săi din Irlanda - Maria Miu, care semnează decorurile, şi Chris Jaeger, regizorul de lumini.

"Colaborez foarte bine cu Opera din Bucureşti. Este o instituţie de spectacole serioasă, importantă. Avem trei distribuţii la acest spectacol, toţi artiştii sunt tineri, cu o parte dintre ei am colaborat şi pentru spectacolul Tragedia lui Carmen, după adaptarea lui Peter Brook şi Marius Constant, montat şi jucat în curtea Muzeului de Istorie din Sibiu, în 2007, când acest oraş a fost capitală culturală europeană. Repetiţiile pentru premiera spectacolului "Evgheni Oneghin" au început pe 4 februarie. Suntem încă în focuri, până la premieră", a mai adăugat directorul Teatrului Naţional Bucureşti, referindu-se la proiectul "Evgheni Oneghin".

Spectacolul, care se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea, are o echipă de creaţie din care mai fac parte maestrul de cor Stelian Olariu şi maestrul de balet Florin Fieroiu.

"Experienţa regizării unui spectacol de operă are puncte comune cu cea a regizării unui spectacol de teatru, dar există şi diferenţe, care ţin de realismul specific operei, de o anumită rigoare artistică specială. Îmi face plăcere, oricum, să regizez spectacole de operă", a mai spus Caramitru.

Spectacolul de pe scena Operei Naţionale din Bucureşti va marca împlinirea a 130 de ani de la premiera absolută a operei "Evgheni Oneghin", care a avut loc pe 29 martie 1879, la Moscova. Lucrarea lui Piotr Ilici Ceaikovski a fost realizată după poemul în versuri semnat de Alexandr Puşkin. 

Mai multe articole despre:
premieră Ion Caramitru Opera Naţională