MENIU

Olimpicul român închis în Italia ar putea fi eliberat în curând

Foto: RTV

Olimpicul român închis în Italia pentru phishing, Gabriel Bogdan Ionescu, ar putea fi eliberat în curând, după ce Tribunalul de supraveghere a recomandat acest lucru, relatează cotidianul Il Giorno.

El ar putea fi găzduit de ordinul religios Fraţii Somaschi la o mănăstire din Como, în schimb trebuind să le întreţină acestora calculatoarele.

Gabriel Bogdan Ionescu a fost arestat în primăvară de autorităţile române la Craiova şi extrădat în Italia, unde ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi o lună de detenţie pentru phishing. În toamnă, el a fost admis primul la facultatea de Inginerie Informatică din cadrul Politehnicii Milano şi este considerat un geniu al informaticii.

Dacă cererea sa de eliberare va fi aprobată de judecătorii însărcinaţi cu dosarul, el va colabora cu poliţia italiană pentru a combate fraudele pe internet.

Ionescu, împreună cu mai mulţi membri ai undei bande, expediaseră câteva zeci de mii de emailuri mai multor titulari de conturi curente la Poşta italiană, cerându-le să îşi introducă datele personale pe un site, care era identic cu cel al Poştei. Românii treceau aceste date pe cărţi de credit preplătite, prin intermediul unei persoane care avea un cont curent deschis la Poşta italiană şi primise un astfel de card.

Singura problemă era că suma maximă pe care o puteau scoate pe zi dintr-un cont era de 500 de euro, dar banda a reuşit să ocolească şi această limită, prin transferarea banilor prin conturile unor cazinouri.

Valoarea totală a fraudei s-a ridicat la 200.000 de euro, dar Bogdan Ionescu, care a mărturisit că a construit site-ul clonă, susţine că a primit numai 5.000 de euro din total, deşi acordul iniţial cu banda fusese că îl vor plăti în funcţie de cât vor fura.

Mai multe articole despre:
Italia arestat eliberare olimpic român