MENIU

Obama şi-a amânat vizita în Japonia, în urma masacrului de la Fort Hood

Foto: army.mil

Preşedintele american Barack Obama şi-a amânat cu o zi vizita în Japonia, prevăzută iniţial pentru joi, în urma masacrului de la Fort Hood, din Texas, a anunţat sâmbătă Ministerul japonez al Afacerilor Externe.

Obama urma să sosească joi la Tokyo pentru o vizită de două zile, având prevăzute întrevederi cu premierul japonez Yukio Hatoyama şi împăratul Akihito.

Potrivit postului public de televiziune japonez NHK, această amânare îi va permite lui Obama să aducă un omagiu victimelor masacrului de la Fort Hood, din Texas, cea mai mare bază militară americană, unde un ofiţer psihiatru musulman a deschis focul asupra celorlalţi soldaţi joi, ucigând 13 persoane.

Nadil Malik Hasan, 39 de ani, de origine palestiniană, ofiţer psihiatru în armata americană, care urma să fie trimis în Irak, a deschis focul joi asupra colegilor, în cea mai mare bază a armatei americane, de la Fort Hood. Rănit de poliţia locală, el a supravieţuit. Se pare că el era singurul autor al atacului.

Numeroşi soldaţi erau supuşi examenelor medicale în baza din Texas înainte de a fi trimişi în misiuni în Irak sau în Afganistan.

Marile organizaţii de musulmani din Statele Unite, precum CAIR, Consiliul Musulman pentru Afaceri Publice (Los Angeles) sau Centrul pentru Informare Islamică, au dat publicităţii comunicate în care au condamnat incidentul şi au subliniat că astfel de acte de violenţă contravin preceptelor islamice.

Potrivit senatoarei de Texas Kay Bailey Hutchison, Hasan urma să fie trimis în Irak "şi părea să fie supărat din acest motiv". "Cred că în prezent se anchetează mult trecutul său şi ce făcea fără să se ştie înainte", a adăugat ea, precizând că militarii aflaţi în centrul unde a avut loc incidentul "completau formulare pentru a pleca în Irak sau Afganistan".

Baza Fort Hood a fost închisă timp de cinci ore, după care a fost redeschisă în timpul serii de joi.
Mai multe articole despre:
Japonia Barack Obama Yukio Hatoyama Fort Hood