MENIU

Obama îi va evita pe Ahmadinejad şi Gaddafi la Adunarea Generală a ONU

Foto: topnews.in

Preşedintele american Barack Obama va face miercuri fotografia de grup de la Adunarea Generală a ONU alături de omologul său libian Mummmar Gaddafi şi de liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad, dar pe parcursul reuniunii va evita o întâlnire directă cu cei doi şefi de stat.

Diplomaţii americani încearcă să se asigure că prima apariţie a liderului american la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite nu va fi stânjenită de prezenţa la New York a liderului libian sau a preşedintelui iranian. Obama urmează să susţină un discurs la tribuna ONU miercuri dimineaţă, chiar înainte de colonelul Gaddafi.

Cu toate acestea, diplomaţii americani au avut consultări cu membri serviciului de protocol al ONU pentru a se asigura că preşedintele Obama, care a criticat vehement eliberarea libianului Abdelbaset Ali al-Megrahi, condamnat pentru atentatul de la Lockberbie, nu va avea o întâlnire directă cu liderul de la Tripoli. La cererea reprezentanţilor SUA, se au în vedere intrări şi ieşiri separate.

Preşedintelui Barack Obama îi va fi însă greu să îl evite pe colonelul Gaddafi la sesiunea specială privind neproliferarea nucleară, unde cei doi lideri se vor afla la doar câţiva metri unul de celălat în jurul aceleiaşi mese. 

La rândul său, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care efectuează la Adunarea Generală a ONU prima vizită în străinătate după alegerile constestate din iunie, soseşte la New York la numai câteva zile după ce a reafirmat că Holocaustul este "un mit".

O manifestaţie de protest a iranienilor din exil este programată în faţa sediului ONU, iar Helmsley Hotel a anulat o petrecere, după ce a aflat că preşedintele Ahmadinejad urma să se afle printre invitaţii de onoare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi nevoit să ocupe un loc în apropierea preşedintelui Ahmadinejad, în momentul discursului liderului de la Casa Albă. Repartizarea locurilor în sală se face în ordine alfabetică, iar între reprezentantul Israelului şi cel al Iranului se vor afla cei ai Irlandei şi Irakului. 

Mai multe articole despre:
Barak Obama Mahmoud Ahmadinejad Muammar Gaddafi