MENIU

Obama i-a scris lui Medvedev că renunţă la scut, dacă Rusia împiedică Iranul să obţină arme nucleare

Foto: RTV

Preşedintele american Barack Obama este dispus să renunţe la instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa de Est, dacă Rusia va ajuta Statele Unite să împiedice Iranul să construiască bombe nucleare.

Obama a făcut această propunere într-o scrisoare înmânată luna trecută preşedintelui rus Dmitri Medvedev, la Moscova, de către membri ai administraţiei americane, potrivit ziarului New York Times, care citează mai mulţi oficiali sub acoperirea anonimatului.

Un înalt oficial american a confirmat că Obama i-a trimis o scrisoare despre acest subiect omologului său rus. "Putem confirma că preşedintele Obama i-a trimis o scrisoare preşedintelui Medvedev", a declarat oficialul. "Scrisoarea a abordat o serie de subiecte, precum apărarea antirachetă şi modul în care aceasta este direct legată de amennţarea pe care o reprezintă Iranul", a adăugat oficialul.

Rusia se opune vehement instalării sistemului american antirachetă în Cehia şi Polonia, un plan propus de administraţia fostului preşedinte, George W. Bush.

Potrivit New York Times, Medvedev nu a răspuns la propunerea făcută de Obama. Secretarul de stat american Hillary Clinton se va întâlni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov vineri, la Geneva. Această întâlnire a fost pregătită de William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat şi fost ambasador american în Rusia. El a sugerat un posibil compromis cu privire la scutul antirachetă, spunând oficialilor ruşi că administraţia Obama doreşte să încetinească aplicarea planurilor de instalare a acestuia în Europa de Est.

La rândul său, vicepreşedintele american Joe Biden a sugerat că noua administraţie intenţionează să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia, precizând în cursul conferinţei pentru securitate de la Munchen că a venit momentul pentru a apăsa pe "butorul de resetare" în relaţiile dintre Washington şi Moscova.