MENIU

Obama i-a adus un omagiu fostului său rival republican John McCain, cu o zi înainte de învestitură

Foto: blog.cleveland.com

Preşedintele american ales Barack Obama i-a adus un omagiu luni fostului său rival republican în cursa pentru Casa Albă, John McCain, pe care l-a descris drept un \"erou american\".

Obama şi McCain s-au contrazis în repetate rânduri în timpul campaniei, atât asupra dosarelor de politică externă cât şi internă, iar atacurile au fost uneori personale. Dar Obama a spus clar că această perioadă a trecut, deşi a avertizat că probabil vor exista unele divergenţe şi în viitor.

"John nu este cunoscut drept cineva care să tacă din gură dacă greşesc, îmi va spune. Şi aşa trebuie să fie", a declarat Obama, adăugând că preşedinţia este numai una dintre ramurile Guvernului american.

El a petrecut luni seara la mai multe dineuri, aducând omagii lui McCain, fostului secretar de stat Colin Powell - care s-a retras din Partidul Republican pentru a-l susţine pe Obama - şi vicepreşedintelui ales Joe Biden.

Obama şi-a început discursul susţinut la dineul oferit de McCain numindu-l pe fostul prizonier de război din Vietnam un erou, care înţelege mai bine decât majoritatea ce contează de fapt în politică. Preşedintele ales şi-a exprimat şi speranţa că va exista un nou spirit de cooperare la Washington. "Puţini americani înţeleg această nevoie pentru un scop comun şi pentru un efort comun mai bine decât John McCain", a spus Obama.

Glumind în legătură cu dezbaterile televizate dinainte de alegerile din 4 noiembrie, Obama i-a oferit lui McCain şansa să contrazică lucrurile spuse despre el. "Mă aflu aici, în această seară, pentru a spune câteva cuvinte despre un erou american pe care am ajuns să îl cunosc foarte bine şi să îl admir foarte mult - senatorul John McCain", a declarat Obama. "Apoi, potrivit regulilor cu care au fost de acord ambele părţi, John va avea la dispoziţie circa 30 de secunde pentru a da o replică", a adăugat el, în glumă.

Cei doi s-au îmbrăţişat când Obama l-a chemat pe McCain în faţa mulţimii adunate în sala de bal şi au ieşit împreună de pe scenă. Ulterior, după ce preşedintele ales plecase, senatorul de Arizona a declarat că este onorat să joace "un rol mic în inaugurarea celui de al 44-lea preşedinte al Statelor Unite", chiar dacă nu este rolul la care se gândea în urmă cu câteva luni.

McCain a aprobat comentariile lui Obama privind posibile divergenţe viitoare, dar a promis să susţină noua administraţie. "Îmi iau angajamentul faţă de fostul meu rival, noul meu preşedinte, să fac tot ce pot pentru a vă ajuta în munca dificilă care vă aşteaptă", a spus el.
Mai multe articole despre:
SUA Casa Albă preşedinte învestitură Obama McCain