MENIU

Obama a fost învestit la mai puţin de un an după Medvedev

Foto: RTV

Învestitura lui Barack Obama nu avea cum să nu aducă aminte de evenimentul asemănător petrecut în luna mai la Moscova. Acolo un alt pretendent la postura de lider mondial, Dmitri Medvedev îi lua locul în fruntea Rusiei, conducătorului incontestabil, Vladimir Putin, azi prim-ministru. Dar atmosfera sobră de la Moscova nu avea cum să concureze cu explozia de bucurie de la Washington unde Barack Obama a primit susţinerea a cel puţin 2 milioane de oameni.

1. Traseul lui Barack Obama a fost flancat de susţinători. Toţi i-au strigat numele şi l-au încurajat. O atmosferă cu totul diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat pe 7 mai la Moscova. Coloana de maşini în care se afla viitorul preşedinte al Rusiei a fost însoţită doar de poliţişti.

2. Depunerea jurământului este poate unul dintre cele mai emoţionante momente ale ceremoniei de învestitură. Barack Obama a preferat să jure credinţă poporului american pe treptele Capitoliului în prezenţa a milioane de privitori. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Kremlin. Dmitri Medvedev a preferat un cadru mai solemn pentru o ceremonie atât de importantă. El a depus jurământul în Marele Palat din Moscova în prezenţa a 2.400 de invitaţi: miniştri, guvernatori, deputaţi şi ambasadori.

3. Două ceremonii atât de diferite au avut însă un numitor comun. Şi la Washington şi la Moscova cei prezenţi pentru ceremoniile de învestitură au putut asculta imnul de stat al fiecărei ţări intonat de fanfară.