MENIU

Obama a ales Egiptul pentru marele său discurs de reconciliere adresat lumii musulmane

Foto: treehugger.com

Liderul american Barack Obama a ales Egiptul pentru a-şi respecta o mare promisiune din campanie, aceea de a oferi reconcilierea cu lumea musulmană, într-un discurs pe care îl va susţine la 4 iunie, relatează AFP.

Decizia cu privire la locul exact în care Obama va susţine discursul nu a fost încă luată, a spus purtătorul de cuvânt Robert Gibbs.

Însă el a precizat că Obama vrea să onoreze promisiunea de a repara relaţiile dintre SUA şi lumea musulmană, după răul făcut de invadarea Irakului sau metodele folosite în războiul împotriva terorismului.

Acest discurs foarte aşteptat se înscrie în "efortul permanent al preşedintelui şi administraţiei de a demonstra că putem lucra împreună pentru securitate şi binele copiilor din SUA şi lumea musulmană, oferindu-le speranţă şi prosperitate", a declarat Gibbs. El a subliniat că Obama nu va adresa un mesaj numai lumii arabe, ci întregii lumi musulmane, şi a citat Indonezia, unde liderul american şi-a petrecut o parte din copilărie şi care este cea mai mare ţară musulmană din lume.

Înainte de învestire, Obama a promis să refacă imaginea Statelor Unite mai ales în lumea musulmană, iar în discursul de învestire le-a oferit musulmanilor "o nouă abordare, bazată pe interes şi respect reciproc".
Decizia aproape imediată de a închide centrul de la Guantanamo ţine de acest efort. El a promis că se va adresa lumii musulmane dintr-un "forum islamic major" în primele 100 de zile de mandat. Ar fi reuşit să-şi respecte deplin promisiunea, dacă ar fi făcut acest lucru înainte de 29 aprilie.

Obama a ales Egiptul, mare beneficiar al ajutorului american în regiune şi una dintre cele doar două ţări arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul. Este o alegere delicată, având în vedere lipsurile regimului egiptean în respectarea drepturilor omului.

Gibbs nu a spus dacă Obama va profita de vizita în Egipt pentru a întâlni şi alţi lideri din regiune.

Mai multe articole despre:
discurs Egipt reconciliere Barack Obama