MENIU

O treime din populaţia lumii s-ar îmbolnăvi de gripă porcină în cazul unei pandemii, avertizează OMS

Foto: shutterstock.com

Circa o treime din populaţia lumii ar contracta gripa porcină în cazul unei pandemii, a estimat joi directorul adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Keiji Fukuda, citat de AFP.

"Dacă luaţi în calcul pandemiile din trecut, o estimare rezonabilă ar fi că o treime din populaţie ar fi contaminată", a declarat Fukuda. În aceste condiţii, chiar dacă boala ar fi slab virulentă, numărul persoanelor care ar prezenta complicaţii şi ar deceda ar fi foarte mare, a explicat el.

Oficialul a precizat gripa porcină nu se răspândeşte deocamdată, în mod susţinut, în afara Americii de Nord, aşa că nivelul de alertă pandemică rămâne 5 din 6. "Rămânem la faza 5. Acest lucru nu s-a schimbat", a spus el. "Constatăm în continuare transmitere de la om la om, transmitere la nivelul comunităţii, în special în America de Nord. Nu constatăm acest lucru nicăieri în altă parte deocamdată", a spus el într-o conferinţă de presă.

Oficialul a subliniat şi că eventualul consum de carne de porc nu prezintă niciun risc pentru om. "Consumul de carne de porc nu este un pericol", a spus Fukuda.

Până în prezent, 20 de guverne au restricţionat importurile de carne de porc din Mexic şi din alte ţări afectate de gripă porcină, în replică la temerile legate de apariţia noului virus A (H1N1).