MENIU

O teorie a conspiraţiei afirmă că Barack Obama s-a născut în Kenya, neavând dreptul să fie preşedinte SUA

Foto: treehugger.com

O teorie conspiraţionistă tot mai răspândită afirmă că preşedintele american Barack Obama ar ascunde un certificat de naştere kenyan, în condiţiile în care la preşedinţia Statelor Unite nu pot candida decât persoane născute pe teritoriul american, relatează Telegraph în ediţia electronică.

Congresul american se luptă cu o reformă istorică a asigurărilor medicale, soldaţii americani mor în războaie departe de ţară, iar preşedintele Obama luptă să relanseze economia.

Dar o parte a dreptei americane nu încetează să se întrebe dacă Obama s-a născut într-adevăr pe teritoriul american. Dacă nu, el nu ar fi avut dreptul să candideze la preşedinţie. Conspiraţionişti şi membri ai extremei-drepte afirmă că Obama s-a născut în străinătate şi nu are dreptul să fie preşedinte.

Casa Albă a publicat copii ale documentelor oficiale ale preşedintelui, care conţin şi numele centrului medical din Honolulu, Hawaii, unde s-a născut. Este vorba însă de o variantă scurtă a certificatului de naştere şi nu de documentul original completat de medicii care au fost implicaţi în naşterea sa, afirmă conspiraţioniştii. Ei denunţă drept o tentativă de manipulare un anunţ al naşterii lui Obama publicat în Honolulu Advertiser în 13 august 1961, la nouă zile după naştere.

George Gordon Liddy, fostul susţinător al lui Nixon care a executat patru ani şi jumătate de închisoare pentru implicare în afacerea Watergate şi care acum este animator de radio de orientare conservatoare, spune că totul s-ar lămuri într-o secundă, dacă preşedintele ar prezenta un certificat de naştere valid. Liddy afirmă că Obama s-a născut de fapt în Kenya, ţara de origine a tatălui lui şi susţine că a văzut o depoziţie a bunicii paterne a lui Obama, care afirmă că nepotul ei s-a născut la Mombasa.

Dezbaterea ar fi continuat probabil doar în cercurile conspiraţioniste, dacă nu ar fi fost promovată în atenţia marelui public de Lou Dobbs, comentator popular de la CNN. Obama ar trebui să facă mai mult pentru a pune capăt acestor zvonuri, a spus el săptămâna trecută în emisiunea de radio pe care o găzduieşte. "Dacă această poveste poate fi lămurită atât de repede şi simplu, de ce nu o face?", a întrebat el.

CNN a încercat să se distanţeze de suspiciunile lui Dobbs, difuzând imagini cu certificatul de naştere "scurt" ale lui Obama. Preşedintele televiziunii, Jon Klein, a spus echipei emisiunii lui Lou Dobbs, că povestea validităţii certificatului de naştere al lui Obama pare să fie moartă. CNN a aflat că autorităţile din Hawaii au distrus o serie de documente 2001. Din această cauză, certificatul de naştere original al lui Obama nu mai există, iar cel scurt este singurul oficial.
Relansarea controversei a indignat stânga americană şi i-a oripilat şi pe mulţi conservatori. "Avem probleme serioase acum. Avem o criză economică enormă, milioane de persoane au rămas fără locuri de muncă. Este ridicol că ne pierdem timpul întrebându-ne dacă Obama este american", a comentat animatorul de radio liberal Steven Collins. Motivul, a spus el, este că "mulţi oameni din această ţară nu pot nici acum accepta faptul că un afro-american strălucit este preşedinte".

Joe Scarborough, fost congremen republican care are propria emisiune la o televiziune prin cablu, a descris adepţii acestor teorii drept "personaje de desene animate". "În loc să încerce să înţeleagă ce se întâmplă cu ţara lor, lucrurile teribile care se întâmplă cu economia", aceşti oameni "îmbrăţişează teorii conspiraţioniste", a spus el. Fostul congresmen i-a comparat pe autorii acestei teorii cu americanii care cred că "guvernul Statelor Unite şi-a aruncat în aer propriile clădiri şi şi-a ucis propriii cetăţeni la 11 septembrie" sau că astronauţii americani nu au ajuns de fapt pe Lună.

Michael Medved, gazda unui talk-show conservator, adaugă că asemenea teorii dăunează imaginii mişcării conservatoare. "Ne face să arătăm ca nişte ciudaţi. Ne face să arătăm ca nişte nebuni,  demenţi, bolnavi", a spus el.

Mai multe articole despre:
SUA preşedinte Kenya conspiraţie Barack Obama