MENIU

O sută de milioane de euro au rămas necheltuiţi la primăria Capitalei, din cauza lipsei investiţiilor

Foto: News In

Primăria Capitalei nu a reuşit, în 2008, să cheltuiască 100 de milioane euro, bani proveniţi din credite externe. Unii consilieri municipali susţin că vina îi aparţine primarului general, care nu a demarat niciun proiect major de investiţii, de la instalarea sa în funcţie.

Sorin Oprescu spune că banii stau bine în bănci şi nu avea rost să ia doar o parte din suma economisită, ceea ce ar fi însemnat că nu ar mai fi primit dobândă, prin distrugerea depozitelor. Edilul-şef al Capitalei a afirmat că este grijuliu cu banii, în condiţiile în care, în 2015, municipalitatea va începe să plătească ratele unui credit de 500 de milioane de euro, contractat de primarul Adriean Videanu.

După cum arată ultima rectificare de buget, primăria nu a cheltuit, anul trecut, o altă sumă semnificativă - 142 de milioane de lei, cea mai mare parte din aceasta fiind destinată, iniţial, cheltuielilor instituţiilor subordonate care au şi proiecte de investiţii. Pe de altă parte, municipalitatea bucureşteană a fost obligată să scoată din buzunar, în 2008, un "supliment" de 40 de milioane de lei pentru acoperirea diferenţei din preţul real al gigacaloriei şi cel plătit de populaţie.

Cifrele bugetului rectificat mai arată că vistieria Capitalei resimte efectele crizei economice. Astfel, în 2008, veniturile din impozitul pe venit au scăzut cu 40 de milioane de lei, cele din impozitele şi taxele locale - cu 6,8 milioane, iar veniturile din concesiuni şi închirieri - cu 5,5 milioane.

Mai multe articole despre:
Sorin Oprescu Primăria Capitalei edili investiţii