MENIU

O poluare pe râul Mureş, soldată cu peşti morţi, s-a produs în timpul unor teste la uzina de apă

Foto: mlive.com

Aproape două sute de kilograme de peşti din râul Mureş au murit în urma unei poluări care s-a produs în cursul zilei de joi, în timpul unor teste la uzina de apă din Cristeşti.

"În cursul zilei de joi, la Staţia de epurare aparţinând de SC Aquaserv SA Târgu-Mureş, din cauza unor manevre greşit efectuate, a avut loc o evacuare accidentală şi necontrolată de nămol din decantorul primar. În urma evacuării unei cantităţi substanţiale de nămol şi pe fondul debitelor scăzute în râul Mureş, s-a produs, în zona Ogra-Cipău, o mortalitate piscicolă. Din informaţiile deţinute în prezent se presupune că lipsa de oxigen dizolvat, împreună cu depunerile de nămol fin pe branhiile peştilor, a condus la asfixierea acestora", a declarat directorul AN "Apele Române" Mureş, Mihai Covaciu.

Potrivit acestuia, analizele fizico-chimice ale probelor de apă prelevate din zona afectată, efectuate în laboratorul autorizat şi acreditat RENAR, al Direcţiei Apelor Mureş, a rezultat "o încărcare organică semnificativă şi opalescenţă ridicată, peste limitele admise". Operatorul regional de apă, SC Aquaserv SA Târgu-Mureş, a fost sancţionat contravenţional cu suma de 35.000 de lei.  

Purtătorul de cuvânt al Aquaserv, Nicolae Tomuleţiu, a declarat, vineri, că testele au fost efectuate de constructorul SPAANS BABCOCK ALEWIJNSE din Olanda. "Compania AQUASERV urmează să impute, la rândul său, constructorului olandez Spaans Babcock Alewijnse prejudiciile provocate de acest incident, deoarece nu a respectat prevederile contractuale şi procedurile din Planul de Management de Mediu. Compania AQUASERV îşi asumă vina de a nu fi supravegheat mai strict activitatea constructorului olandez şi asigură populaţia că vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere, iar astfel de incidente să fie evitate în viitor", a precizat oficialul companiei.

Instituţiile abilitate au prelevat probe de apă, urmând să evalueze impactul acestui incident asupra mediului înconjurător şi să ia masurile legale în consecinţă.

Mai multe articole despre:
poluare uzina apă sancţiune Mures peşte