MENIU

O parte dintre deţinuţii californieni cer să fie condamnaţi la moarte

<descriere>

Ceea ce îi îndeamnă pe deţinuţii californieni condamnaţi la închisoare pe viaţă să ceară să fie condamnaţi la moarte, nu sunt nici remuşcările, nici curajul, ci faptul că pot astfel beneficia de condiţii de detenţie mai bune. Mai mult, deşi California este statul american cu cei mai mulţi condamnaţi la moarte, doar 13 execuţii au fost făcute din 1977, iar de patru ani acestea sunt susupendate.

Condiţiile de viaţă din culoarul morţii sunt net superioare. Condamnaţii la moarte au celule individuale, pot să facă duş în fiecare zi, au dreptul la telefoane mobile, ca să poată vorbi cu avocaţii, pot avea televizor şi DVD în celulă, iar două dintre mese le sunt aduse \"în cameră\". De asemenea, ei pot alege dacă vor să-şi ţină uşa celulei deschisă şi se pot vizita între ei.

Dacă primesc o vizită, condamnaţii la moarte se pot retrage într-o încăpere separată, în timp ce ceilalţi deţinuţi nu au parte de intimitate, îşi văd apropiaţii într-o sală mare.

Profesorul de drept Laurie Levenson a declarat pentru Los Angeles Times că sistemul este foarte pervers: \"Avem un culoar al morţii, dar nu avem execuţii. Cei care cer pedeapsa cu moartea nu au sentimentul că iau o decizie de viaţă şi de moarte\".

Un condamnat costă statul California 49.000 de dolari. Un condamnat la moarte, 138.000 de dolari.

Condamnaţii la moarte se folosesc de nenumărate proceduri, pentru a amâna sentinţa. Aşa cum declara avocatul unuia dintre condamnaţi, \"Clientul meu a calculat că va avea 70 de ani atunci când va epuiza toate procedurile de apel la care are dreptul. Nu-l mai interesează să trăiască la acea vârstă\".