MENIU

O "panglică" misterioasă de atomi a fost descoperită la marginea sistemului solar

FOTO: wiki.org
Date trimise de IBEX

O descoperire a luat astronomii prin surprindere, în timpul realizării primei hărţi complete a marginii sistemului solar, la peste 15 miliarde de kilometri depărtare, şi anume o „panglică” luminoasă de atomi ENA (Energetic Neutral Atom).

Sistemul solar este învăluit de heliosferă şi această panglică este exact la limita heliosferei, între Voyager 1 şi Voyager 2, două sonde spaţiale care au explorat marginea sistemului solar între 2004 şi 2007.

Datele trimise de Voyager nu au dat nici un indiciu cu privirea la acest fenomen, dar de pe orbita Pământului, sonda spaţială NASA's Interstellar Boundary Explorer (IBEX), a permis oamenilor de ştiinţă o viziune completă.

Eric Cristian, din echipa IBEX, a comparat cele două Voyager cu staţiile meteorologice de pe Pământ. „Imaginaţi-vă că încercaţi să observaţi întregul sistemul meteorologic de pe Pământ cu ajutorul a doar două staţii meteo. Este imposibil. IBEX este primul nostru satelit „meteorologic” şi ne oferă o viziune completă a heliosferei.”.

Panglica nu este vizibilă pentru oameni şi nu ar dăuna navetelor sau oamenilor care o traversează. Astronomii nu sunt siguri de cum s-a format acest fenomen unic, dar cred că ar putea fi rezultatul interacţionării dintre presiunea heliosferei şi câmpul magnetic al galaxiei.