MENIU

O grupare care se ocupa cu traficul de persoane în Spania, destructurată de poliţiştii prahoveni

Foto: ziarul21.ro

O grupare specializată pe traficul de persoane care acţiona pe ruta România-Spania a fost destructurată de poliţiştii prahoveni. Între anii 2003 –2008, şapte persoane au recrutat mai multe tinere din România şi le-au convins să meargă în Spania, promiţându-le obţinerea unor locuri de muncă în străinătate.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurori din cadrul DIICOT -Biroul Teritorial Prahova, au documentat şi probat, în luna februarie, activitatea desfăşurată de o grupare infracţională specializată în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane pe relaţia România – Spania.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că, în intervalul 2003 –2008, şapte persoane, printre care doi fraţi gemeni şi tatăl lor, au recrutat mai multe tinere din România pe care le-au determinat să meargă în Spania, promiţându-le obţinerea unor locuri de muncă în străinătate.

"O parte dintre tinerele recrutate au fost transportate din România în ţara de destinaţie de către G.V. Acestea au fost preluate de ceilalţi membrii ai reţelei şi obligate să practice prostituţia în diferite cluburi din Barcelona şi localitaţi apropiate. Alte tinere au fost cumpărate contra unor sume cuprinse între 500 şi 1.000 de euro, de la alţi traficanţi, fiind, ulterior, obligate să se prostitueze", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

Membrii grupării infracţionale foloseau violenţă fizică şi psihică împotriva victimelor când acestea nu aduceau îndeajuns de mulţi bani, se mai arată în comunicat.

Potrivit poliţiştilor, au fost identificate 14 tinere exploatate de către membrii grupării

Din verificări a rezultat că patru dintre acestea au obţinut aproximativ 800.000 de euro din practicarea raporturilor sexuale cu diferiţi clienţi ai cluburilor în care erau obligate să se prostitueze, suma fiind însuşită de traficanţi. "Cu o parte din sumele astfel obţinute, traficanţii au achiziţionat autoturisme de lux, iar restul banilor i-au cheltuit în interes personal", se arată în comunicatul IPJ.

Conform documentului, la data de 5 februarie a.c., în baza autorizaţiei emise de Tribunalul Prahova, procurorul de caz, împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Ploieşti şi luptători antitero din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ‘Matei Basarab’ din Ploieşti, au efectuat patru percheziţii domiciliare simultane în judeţele Prahova şi Dâmboviţa, la locuinţele membrilor grupării infracţionale, fiind reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv C.E.A. şi fratele său geamăn, C.N.C.

"Împotriva a doi dintre membrii grupării au fost emise, de către procurorul de caz, ordonanţe cu obligarea de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile, iar restul învinuiţilor din acest caz sunt cercetaţi în stare de libertate", a precizat joi, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Raluca Brezeanu.

Mai multe articole despre:
Spania DIICOT reţea trafic de persoane