MENIU

O erupţie vulcanică a distrus pădurile în totalitate, în urmă cu 250 de milioane de ani

FOTO: photoblog.fh-forum.org

O eruptie vulcanică uriaşă a distrus în totalitate pădurile lumii, în urmă cu 250 de milioane de ani, lasând în urmă o planetă plină de fungi, potrivit unui nou studiu.

Descoperirile confirmă că nici măcar cei mai rezistenţi copaci nu au rezistat extincţiei din Permian, una dintre cele mai devastatoare perioade pe care le-a cunoscut Pământul.

În timpul "Marii Extincţii", mai mult de 95% dintre speciile marine şi 70% din speciile de pe uscat au dispărut, cel mai probabil victime ale gazelor toxice aruncate în atmosfera de o erupţie vulcanică din zona Siberiei.

Eruptia a produs ploi acide la nivel planetar şi a distrus stratul de ozon, permiţând razelor ultraviolete să ajungă la suprafaţa planetei.

Pâna acum, oamenii de ştiinţă nu au găsit dovezi cu privire la dispariţia plantelor în perioada extincţiei, aşa că mulţi au presupus că pădurile din Permian au supravieţuit nevatamate.

Un nou studiu a relevat însă că vegetaţia a fost afectată în egala măsura cu regnul animal. După erupţie "lumea ar fi avut o culoare verde ciudată, cu plante simple ca muşchi, dar şi foarte mulţi copaci morţi", a declarat autorul studiului, Mark Sephton, un geochimist de la Imperial College London. Pădurile au rămas o raritate pentru aproape patru milioane de ani.

Doar fungii au supravieţuit, fiind o clasă de organisme vegetale inferioare fără clorofilă. Sporii de fungii fosilizaţi au arătat o creştere impresionantă a unui grup de organisme numite "Reduviasporonite". Sephton şi colegii săi au analizat nivelul de carbon şi nitrogen din Reduviasporonite şi au comparat rezultatul cu fungii moderni. Echipa a descoperit că organismele antice au avut o dietă chimică asemănătoare cu fungii care se hrănesc cu lemn putrezit.

Mai multe articole despre:
păduri specii extincţie spori