MENIU

Numărul donatorilor este insuficient pentru cei care au nevoie de transplant de ficat

Foto: 1235.ro

Aproape 270 de pacienţi au nevoie de un transplant hepatic, în condiţiile în care numărul donatorilor disponibili este de cel mult 60, a precizat, vineri, şeful Clinicii de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu.

"O să încercăm să creştem numărul de transplanturi, însă numărul donatorilor este în continuare mic, deşi a cunoscut o creştere în ultima perioadă", a mai spus prof. dr. Irinel Popescu.

Primul transplant hepatic din România a avut loc pe 21 iunie 1997, la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni. Până în prezent, s-au efectuat 200 de transplanturi hepatice, 145 de pacienţi fiind încă în viaţă.

În cadrul Institutului Clinic Fundeni s-au efectuat aproape toate procedeele de transplant: transplant cu ficat întreg de la donator decedat, transplant cu ficat parţial de la adult la copil, transplant cu ficat parţial de la adult la adult, transplant cu ficat împărţit, transplant cu ficat redus şi transplant de tip "domino".

Ficatul parţial de la adult la copil este utilizat în cazul copiilor sub doi ani, la care şansa de a găsi un donator decedat de vârsta lor este foarte mică. Transplantul de ficat parţial de la adult la adult este folosit mai ales în cazul bolnavilor de cancer hepatic, care nu beneficiază, în condiţii normale de un ficat de la donator decedat.

Ficatul împărţit şi ficatul redus au fost utilizate pentru copiii care nu aveau un părinte care să doneze. Transplantul "domino" a fost folosit la o pacienta cu hipercolesterolemie familial, căreia i s-a transplantat un ficat normal, dar al cărui ficat a fost transplantat, la rândul lui, unei bolnave cu ciroza şi cancer.

Mai multe articole despre:
transplant donatori Fundeni decedaţi