MENIU

Noua lege a pensiilor va introduce încă 400.000 de participanţi pe pilonul II

Foto: sxc.hu

Peste 400.000 de noi participanţi vor intra în sistemul pensiilor private obligatorii, după ce modificarea legii pensiilor publice va introduce pe pilonul II şi personalul din structurile militarizate şi persoanele cu venituri pe cont propriu, a spus Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii.

"Persoanele active care lucrează în sisteme militarizate sunt în jur de 200.000 - 250.000. Alte circa 200.000 de persoane fac venituri pe cont propriu sau sunt posesori de contracte de management pe care legea nouă îi obligă să contribuie la sistemul public de pensii şi astfel la pilonul II", a spus Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii, la Conferinţa Naţională de Pensii Private.

El a explicat că legea pensiilor este o condiţie în acordul cu FMI şi Banca Mondială şi nu crede că vor fi multe schimbări faţă actualul proiect propus de cabinetul Boc, în sensul de a nu accepta noi contribuabili în sistem.

Magistraţii, militarii şi angajaţii din Ministerul de Interne contribuie, în prezent, la case de pensii separate, însă Executivul a anunţat că aceştia vor contribui în curând şi la sistemul public de pensii, după intrarea în vigoare a Legii unice a pensiilor. În plus, Guvernul intenţionează să introducă un sistem de pensii ocupaţionale, la care va adera, facultativ, orice grup de profesii.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lui septembrie, peste 4.400.000 de participanţi de la care încasau contribuţii.