MENIU

Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea înfiinţării pensiilor ocupaţionale

Foto: RTV
ŞEITAN: Cine va putea să îşi facă pensie ocupaţională, îşi va face

Principiile care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, ce urmează a fi aprobată miercuri de Guvern, prevăd obligativitatea înfiinţării unui sistem suplimentar de pensii ocupaţionale, urmând ca odată cu apariţia Legii să existe două pensii de stat, a declarat consilierul premierului, Mihai Şeitan.

"Am stabilit opt principii care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, cu reprezentanţii ministerelor şi cu ministrul Muncii, Marian Sârbu. Primul pricipiu propune existenţa unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din câştigurile salariale. Totodată, pensiile vor fi calculate în funcţie de contribuţia fiecărui angajat şi în funcţie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii", a afirmat consilierul de stat în Guvern pentru muncă şi protecţie socială.

Cel de-al patrulea principiu susţine că toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toţi angajaţii, iar un alt principiu propune "existenţa ideii de solidaritate între generaţii, astfel încât să poată fi susţinute şi pensiile mai mici sau pensiile celor care n-au contribuit destul la sistemul public de pensii".

Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea contribuţiei atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, precum şi principiul repartiţiei, care spune că "veniturile care se colectează acum vor fi repartizate actualilor pensionari".

Cel de-al optulea principiu propune "obligativitatea introducerii pensiilor ocupaţionale".

"Toate categoriile profesionale pot să-şi facă pensii ocupaţionale. De exemplu, poliţiştii, profesorii, funcţionarii publici şi militarii pot contribui la acest sistem şi la final vor exista două pensii. Totuşi, există posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupaţionale", a mai spus Şeitan.

Reprezentantul Executivului a precizat că cele opt principii urmează a fi aprobate săptămâna viitoare în Guvern şi că în nota ce va fi înaintată Executivului se va solicita realizarea unui studiu de impact pentru a cunoaşte necesarul de resurse bugetare pentru punerea în aplicare a noii legi.

Anual, toţi cei peste 200.000 de pensionari care beneficiau de legile speciale consumau de la bugetul statului peste opt miliarde de lei. Este vorba despre magistraţi, parlamentari, diplomaţi, poliţişti, militari, aviatori, funcţionari parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale. În medie, un beneficiar al unui sistem special, primea lunar o pensie de peste 3.300 de lei.