MENIU

Norica Nicolai despre închisorile CIA: Poate au existat proiecte, dar până la realitate este un pas care trebuie dovedit

Foto: inpolitics.ro
Norica Nicolai a declarat că oficialul american care a făcut aceste dezvăluiri vorbeşte despre un plan de a realiza această închisoare, dar nu a confirmat existenţa ei

Şefa comisiei care a anchetat existenţa unor centre de detenţie CIA pe teritoriul României, Norica Nicolai, a declarat că la momentul cercetărilor această informaţie nu a fost cunoscută de către membrii comisiei, dar trebuie avută în vedere.

Norica Nicolai a declarat că oficialul american care a făcut aceste dezvăluiri vorbeşte despre un plan de a realiza această închisoare, dar nu a confirmat existenţa ei. "De la proiect la realitate există un pas care trebuie dovedit", a spus Nicolai.

Niciun stat membru care a dezvoltat astfel de investigaţii în legătură cu închisorile CIA pe teritoriul european nu a aflat de astfel de proiecte, pentru că asta ar fi presupus o relaţie între servicii de informaţii, iar acest lucru nu s-a făcut, a adăugat şefa comisiei de anchetă.

Purtătorul de cuvânt al SRI a declarat nu poate face, pentru moment, nicio declaraţie, că studiază informaţia şi că va oferi o poziţie oficială în cel mai scurt timp. 

România a fost acuzată de mai multe ori de găzduirea unor centre de detenţie şi tortură ale CIA pe teritoriul ei, dar informaţiile nu au fost probate niciodată, aşa cum o arată şi raportul din 2007 al Parlamentului European.

Analistul Bogdan Chireac s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte credibilitatea informaţiei, dar şi el a spus că este o ipoteză care nu poate fi complet scoasă din calcul. "România a avut o problemă până la 1 ianuarie 2007. Dacă s-ar fi dovedit că pe teritoriul românesc au fost torturaţi oameni, nu am mai fi îndeplinit condiţiile tratatul de la Copenhaga şi nu am mai fi intrat în UE", a declarat Chireac.

Dacă se va dovedi acum că au fost centre de detenţie în România, ţara noastră va suporta consecinţe la nivel internaţional, a adăugat analistul politic. 

Fostului şef al delegaţiei române la adunarea parlamentară a Consiliului Europei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a precizat că astfel de închisori ale CIA ar fi trebuit aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

"Este o problemă de siguranţă naţională. Potrivit legii româneşti trebuia să existe un accept al CSAT-ului. Ori dacă cineva şi-a asumat răspunderea ca la solicitarea CIA-ului să înfiinţeze un centru de detenţie fără să fi informat CSAT-ul, după părerea mea există o răspundere politică, dar există şi o răspundere penală foarte gravă pentru că acest lucru înseamnă atentat la siguranţa naţională a statului", a spus Gyorgy Frunda.

Gyorgy Frunda a amintit că, în 2005, atunci când s-a vorbit pentru prima oară despre existenţa unor închisori ale CIA în Europa, fostul raportor al Consiliului Europei în acest caz, Dick Marty, a precizat că în România ar fi existat astfel de centre în Bucureşti şi în judeţul Constanţa.

 

 

Mai multe articole despre:
CIA închisori CIA Norica Nicolai Bogdan Chireac