MENIU

Nokia a afişat o scădere cu 90% a profitului net din primul trimestru

FOTO: ilounge.com

Nokia a raportat cel mai mic profit din 1996, în contextul în care piaţa de profil se confruntă cu o scădere a cererii.

Profitul net al companiei în primul trimestru a scăzut la 122 milioane euro (160 milioane dolari), sau 3 cenţi/acţiune, faţă de 1,22 miliarde euro, sau 32 cenţi/acţiune, în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat printr-un comunicat compania cu sediul central în oraşul Espoo, Finlanda.

În acelaşi timp, veniturile au scăzut cu 27%, la 9,3 miliarde euro, faţă de estimările analiştilor de 9,8 miliade euro.

Compania, ale cărei vânzări din 2008 acoperă mai multe de o treime din vânzările globale de telefoane mobile, s-a confruntat cu dificultăţi în segmentul telefoanelor de ultimă generaţie, în contextul în care modelele iPhone, produs de compania Apple, şi BlackBerry, al grupului Research In Motion Ltd, au acaparat o cotă importantă de piaţă.

De asemenea, consumatorii reduc cheltuielile în mijlocul încetinirii economice, ceea ce afectează vânzările pentru schimbarea telefoanelor. Nokia a reluat prognoza pentru afacerile de anul acesta, estimând o scădere cu 10% a vânzărilor din industrie în 2009.

Astfel, profitul net a atins cel mai mic nivel din al doilea trimestru din 1996, când Nokia a avut un profit de doar 87,1 milioane euro.

Luna trecută, compania a anunţat că va disponibiliza 1.700 de angajaţi la nivel mondial, în cadrul unui proiect de reducere a costurilor ce a fost deja prezentat, în linii mari.

Până la 700 dintre disponibilizări vor fi făcute în Finlanda. Grupul, prezent şi în România, a anunţat deja lunile trecute suspendarea a 1.000 de locuri de muncă, încurajând disponibilizările voluntare.