MENIU

Noile paşapoarte biometrice au început să fie eliberate începând de marţi în judeţul Argeş

FOTO: capital.ro

La S.P.C.E.E.P.S Argeş a început instalarea aparaturii necesare eliberării paşapoartelor biometrice în urmă cu o lună şi jumătate, iar de marţi au fost eliberate noile modele. Argeşul a fost ales judeţ pilot pentru eliberarea paşapoartelor biometrice, dupa ce judeţul Ilfov a fost cel în care eliberarea acestora s-a făcut strict experimental.

"Noutatea constă în faptul că aceste paşapoarte vor conţine un cip cu datele personale, imaginea facială şi amprentele a doua degete şi, în plus, conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32. Paşapoartele se vor face la Bucuresti şi vor fi eliberate în 20-30 de zile de la solicitare. Paşapoartele biometrice sunt valabile cinci ani, respectiv trei ani pentru minorii sub 6 ani", se arată într-un comunicat al biroului de presă al Instituţiei Prefectului Argeş.

Cetăţenii vor avea posibilitatea să refuze noile paşapoarte biometrice pe considerente religioase şi pot solicita un paşaport simplu, care are valabilitate doar un an.

"Se va continua şi eliberarea de paşapoarte simple, doar că acestea vor fi excepţii, în cazuri de urgenţă, când persoanele nu pot veni la sediu pentru a li se prelua datele, numai că termenul lor de valabilitate este de doar un an. Vechile paşapoarte ramân valabile până la expirare", se mai arată în comunicatul Instituţiei Prefectului Argeş.

Inaugurarea spaţiului de lucru cu publicul unde se vor elibera noile tipuri de documente a avut loc marţi, 15 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (S.P.C.E.E.P.S ) Argeş.

Paşaportul biometric va costa 234 de lei şi în cazul în care se solicită eliberarea în regim de urgenţă trebuie achitat încă 100 de lei.

Mai multe articole despre:
Argeş prefect Ilfov paşaport biometric