MENIU

Noi măsuri de securitate în aeroporturi pentru pasagerii care pleacă în SUA

Aeroport

Controalele de pe aeroporturile europene au devenit extrem de amănunţite, în cazul pasagerilor care au ca destinaţie Statele Unite. Măsurile de securitate au fost înăsprite, după ce un nigerian de 23 de ani a încercat să arunce în aer în ziua de Crăciun un avion care se pregătea să aterizeze la Detroit.

Nigerianul a trecut de filtrele din Amsterdam, cu un explozibil prins pe picior. Incidentul va declanşa, cu siguranţă, noi măsuri de securitate pe aeroporturi. Iar fiecare nou control adăugat înseamnă timp în plus petrecut pe aeroport.

\"Dacă e parte a unui complot mai mare putem presupune că există cineva care inventează explozibili, care poate fabrica o nouă generaţie de dispozitive, folosind diverse chimicale, folosind diverse tehnologii, alţi detonatori sau altă abordare şi alte moduri de utilizare. E posibil, deci, să vedem nişte modificări semnificative ale controalelor\", a declarat Glenn Schoen, expert în securitate.

Fiecare atentat reuşit sau eşuat la bordul unui avion a însemnat introducerea de noi controale în aeroporturi. În decembrie 2001, un bărbat a încercat să arunce în aer o cursă transatlantică cu explozibili ascunşi în pantofi. Ca urmare, pe unele aeroporturi li se cere pasagerilor să îşi scoată pantofii pentru a fi controlaţi.

Un alt complot eşuat, în august 2006, a provocat noi neplăceri pentru pasageri. De atunci, nu putem lua în bagajul de mână recipiente cu lichid mai mari de 100 de ml. Numai pe aeroportul Heathrow, din Londra, se confiscă 2.000 de tone de litru de lichide, în fiecare an.